DUBAI – Međunarodni monetarni fond /MMF/ je uvjeren da će globalna ekonomija uspjeti da izbjegne recesiju i da će kamatne stope početi da padaju sredinom godine, izjavila je direktor MMF-a Kristalina Georgijeva.

“Uvjereni smo da je svjetska ekonomija sada spremna za ovo meko slijetanje o kojem smo sanjali, nakon nekih od najoštrijih povećanja kamatnih stopa u decenijama”, rekla je Georgijeva na Samitu svjetskih vlada u Dubaiju.

Govoreći o šansama da kamate padnu u najvećim ekonomijama, ona je navela da očekuje da će se do sredine godine vidjeti da će kamatne stope ići u pravcu u kojem se inflacija odvijala posljednjih godinu dana.

Ona je upozorila treba očekivati neočekivano nakon pandemije kovid 19 i da će produženi rat između Izraela i Hamasa uticati na globalne ekonomije.

“Najviše se plašim dugovječnosti sukoba, jer ako se on nastavi i rizik od prelivanja raste. Trenutno vidimo rizik od prelivanja iz Sueckog kanala”, dodala je Georgijeva misleći na napade jemenskih Huti pobunjenika na komercijalne brodove.