GLAMOČ – Potrošači koji su do sada sumnjali da li su kupili glamočki krompir od ljeta više neće imati tu dilemu jer su tamošnji proizvođači riješili sve barijere, pa će brend ovoga kraja uskoro biti pakovan u vreće sa etiketom koja će garantovati kvalitet.

Želja za brendiranjem i očuvanjem ovog povrća koje je karakteristično za glamočki kraj datira još iz prošlog vijeka, a zahvaljujući naporima Udruženja “Glamočki krompir” konačno se došlo do konkretnog rješenja koje će proizvođače, ali i kupce, zaštititi od zloupotreba, jer se nerijetko pod glamočkim prodaje i krompir iz uvoza.

Inicijator brendiranja ovog proizvoda Siniša Šolak rekao je da su konačno stigli do cilja.

– Ove sezone pojaviće se brendirani glamočki krompir na šta smo ponosni. O ovome se priča decenijama. Uspjeli smo da sačuvamo naš proizvod, ali i da unaprijedimo proizvodnju – istakao je Šolak.

Uvjerava da će krompir koji bude imao etiketu glamočkog biti autentičan, jer će svaki proizvođač odnosno član Udruženja davati izjavu kojom se obavezuje da će poštovati pravila prilikom proizvodnje i prodaje.

– Od 30. juna bićemo nosioci prava na ime glamočki krompir. Imamo još da završimo neke procedure i da dobijemo potvrdnu dokumentaciju, a svi koji žele da budu dio ove priče moraće biti članovi Udruženja “Glamočki krompir” – rekao je Šolak.

Prema njegovim riječima, na osnovu elaborata određene su sorte i nivo kvaliteta.

– Samim tim, nameće se obaveza analize kvaliteta jednom godišnje. Idemo na deklarisanje u prošiveno pakovanje, numerisane etikete sa “kju-ar” kodom i hologramskom trakom radi eventualne provjere – rekao je Šolak.

Procjenjuje se da je lani na području ove opštine bilo zasađeno oko 300 hektara, od čega je 50 hektara za individualne proizvođače, a Šolak vjeruje da će ove godine biti zasađeno više krompira.

– Vodićemo evidenciju o površinama, sortama, količinama tako da ćemo znati čime raspolažemo. Kupci će znati šta kupuju i imaće mogućnost provjere, a proizvođači će biti kontrolisani numerisanim vrećama – rekao je Šolak.

On je naglasio da će to ići i naruku proizvođačima, da svoj trud i rad pristojno naplate.

– Ovdje će biti izbačeno posredovanje, u smislu nakupaca, tako da ćemo riješiti taj problem. Želimo da se baziramo na kvalitet i prepoznatljivost brenda kako u zemlji tako i šire – rekao je Šolak.

Ovu vijest su u gradiću poznatom po opanku, kolu, polju i krompiru dočekali sa oduševljenjem, jer vjeruju da je baš njihov krompir nadaleko najbolji.

Idealna planinska klima, nadmorska visina oko 900 metara, ali i sastav zemljišta koje je bogato kalcijum-karbonatom i kalijumom su prednosti koje doprinose kvalitetu ovog povrća.

– Analize su pokazale da se kvalitet određuje na osnovu učešća skroba u samom krompiru. Kao zadovoljavajuće sorte su dezire, agria i margarita, što su potvrdile analize sa Tehnološkog fakulteta u Banjaluci – naglasio je Siniša Šolak.

(Glas Srpske)