PARIZ – Globalna potražnja za ugljem u 2023. godini je dostigla istorijski maksimum od 8,53 milijarde tona, objavila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Svjetska potražnja za ugljem je ove godine porasla za 1,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu, ali ovaj rast prikriva velike razlike među regionima, navodi se u izvještaju na veb stranici IEA.

Potražnja za ugljem u EU i SAD bi ove godine mogla da padne za po 20 odsto međugodišnje, dok je potražnja u Indiji u istom periodu porasla za osam odsto, a u Kini za pet odsto.

Međunarodna agencija za energiju smatra da će potražnja za ugljem u svijetu do 2026. godine pasti za 2,3 odsto u odnosu na ovogodišnji nivo, čak i u slučaju da države ne budu sprovodile strože ekološke mjere nego dosad.

Pad potražnje za ugljem će biti podstaknut velikim proširenjem kapaciteta obnovljive energije u naredne tri godine, ističe IEA.

Kineska potražnja za ugljem predstavlja više od 50 odsto globalne potražnje, a upravo u ovoj zemlji će se značajno proširiti kapaciteti za obnovljivu energiju i time smanjiti potražnja za pomenutim energentom, zaključuje organizacija sasedištem u Parizu.