LONDON –  Globalna potrošnja uglja u 2022. biće veća za 1,2 posto i prvi put će premašiti 8,0 milijardi tona u jednoj godini i prethodni rekord postavljen 2013, objavila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA).

U Godišnjem izvještaju IEA takođe se predviđa da će potrošnja uglja ostati na tom nivou do 2025. godine, pošto pad korišćenja ovog energenta u razvijenim zemljama neutrališe kontinuirano snažna tražnja u azijskim ekonomijama u razvoju.

To znači da će ugalj i dalje biti najveći pojedinačni izvor emisije ugljen-dioksida u globalnom energetskom sistemu, ističe IEA, prenosi Rojters.

Procjenjuje se da će najveći porast potražnje za ugljem biti u Indiji, 7,0 posto, zatim u Evropskoj uniji 6,0 odsto i Kini 0,4 posto.

“Svijet je blizu vrhunca upotrebe fosilnih goriva, pri čemu će potrošnja uglja prva opasti, ali još nismo blizu toga“, kaže Keisuke Sadamori, direktor za energetska tržišta i bezbednost IEA. Potražnja za ugljem u Evropi je porasla zbog većeg prelaska sa gasa na ugalj usled visokih cijena gasa i jer je dotok ruskog gasa smanjen.

Međutim, očekuje se da će evropska potražnja za ugljem do 2025. godine pasti ispod nivoa iz 2022, navodi se u izvještaju. Globalna proizvodnja električne energije iz uglja će ove godine porasti na novi rekord od oko 10,3 teravat-sati, dok će proizvodnja uglja skočiti za 5,4 procenta na oko 8,3 milijarde tona, što je takođe rekord svih vremena. Očekuje se da će proizvodnja dostići vrhunac sljedeće godine, a do 2025. bi trebalo da padne ispod nivoa iz 2022.

Tri najveća proizvođača uglja – Kina, Indija i Indonezija – ove godine će dostići rekorde proizvodnje, ali uprkos visokim cijenama i dobrim maržama za proizvođače uglja, nema znakova povećanja investicija u izvozno vođene projekte uglja. To ukazuje na oprez investitora i rudarskih kompanija prema srednjoročnim i dugoročnim izgledima za ugalj, navodi se u izvještaju. (Tanjug)