PETROVO – Ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković izjavio je da RS neće zahvatiti velika poskupljenja.

Ocijenivši najave o poskupljenju hljeba i mlijeka kao “spekulacije koje se neće ostvariti”, Gluhaković je sinoć u Petrovu poručio da Vlada Srpske čini sve da se to ne bi desilo.

On je istakao da cijene osnovnih životnih namirnica, među kojima su hljeb i mlijeko, neće poskupjeti u narednom periodu.

“Činimo sve da još nekoliko segmenata u potrošačkoj korpi, koji su veoma značajni za građane RS, učinimo stabilnim”, rekao je Gluhaković, navodeći da do kraja godine neće poskupjeti ni energenti.

On je izrazio nadu da će mnogi aktivnosti Vlade RS shvatiti kao ozbiljnu poruku da se ne treba upuštati u avanture u vezi sa povećanjem cijena.

Gluhaković je dodao da Vlada RS ne može da utiče na cijene robe iz inostranstva, odnosno na ono što se ne proizvodi u Srpskoj.

“Međutim, Zakon o regulisanju cijena pruža sve mogućnosti Vladi RS stabilizuje cijene, ali Vlada RS ne želi da se bavi time, već želi da ima partnerski i dogovorni odnos kakav je uspostavila sa proizvođačima hljeba i peciva”, poručio je Gluhaković.

Izvor Agencije