NJUJORK – Svjetska ekonomija će sljedeće godine porasti za 2,6 odsto, navodi se u najnovijoj prognozi globalne bankarske grupacije Goldman Saks. Kako prenosi CNBC, Goldman Saks predviđa snažan rast prihoda u 2024. godini i vjeruje da je najteži period pooštravanja monetarne politike završen.

Zbog toga je u svojoj prognozi iskazao veći optimizam od analitičara Blumberga, koji očekuju globalni rast od 2,1 odsto sledeće godine.

Goldman Saks smatra da će privreda evrozone sljedeće godine porasti za 0,9 odsto. Njemačka će zabilježiti rast od 0,6 odsto, Francuska – 1,1 odsto, Italija – 0,7 odsto, Španija – 1,7 odsto, navodi se na veb stranici te organizacije. Američku ekonomiju u 2024. godini očekuje rast od 2,1 odsto, isto kao i privredu Rusije.

Kineska privreda će sledeće godine usporiti na 4,8 odsto, sa očekivanih 5,3 odsto u 2023. godini, ističe Goldman Saks. Ekonomija Indije će 2024. godine porasti za 6,3 odsto, za nijansu manje od rasta za 6,4 odsto koliko se očekuje u ovoj godini. Goldman Saks je saopštio da je “malo vjerovatno” da će kreatori ekonomske politike na razvijenim tržištima smanjiti referentne kamatne stope prije druge polovine 2024. godine osim ako ekonomski rast ne bude slabiji nego što se očekuje.

Prema predviđanjima Goldman Saksa, inflacija će i dalje padati u razvijenijim ekonomijama u 2024. godini, a mogućnost recesije u ovim državama je “ograničena”.