BERN – Gotovo polovina ilegalnog uvoza medikamenata u Švajcarsku dolazi iz Indije, a nadzorna agencija Svismedik upozorila je na zdravstvene rizike naročito kada je riječ o narudžbini putem interneta.

Savezna kancelarija za carinu i graničnu bezbjednost osujetila je prošle godine 6.659 ilegalnih pokušaja uvoza lijekova, od čega je gotovo njih 3.000 došlo iz Indije, navela je vlada, a preneo je Svisinfo.

Agencija Svismedik, koja kontroliše sve terapijske proizvode na tržištu u Švajcarskoj, ističe da ovi takozvani lijekovi, uvezeni iz inostranstva, često ne sadrže aktivne sastojke ili da su pogrešno deklarisani.

Švajcarska vlast redovno upozorava građane da ne kupuju lijekove iz sumnjivih izvora, naročito preko onlajn prodavnica, jer to može da ugrozi zdravlje ljudi, a ujedno posredno podržava i rad kriminalnih mreža.

Regulatori ističu i da bezbjedna upotreba lijekova na recept prethodno zahtjeva lični savjet specijaliste.

Rojters napominje da se zemlje isporuke i proizvodnje ilegalnih proizvoda stalno mijenjaju. Pojednostavljena procedura korišćena je za 90 odsto zaplijena ilegalnih pošiljki lijekova, što omogućava Svismediku i carini da određene preparate i aktivne sastojke, prije svega ilegalne pojačivače erekcije, sredstva za mršavljenje i psihihijatriske lijekove, povuku iz prometa i unište, kako bi zaštitili zdravlje korisnika, navodi agencija.

Švajcarska kancelarija carine i granične bezbjednosti vodila je devet krivičnih postupaka i podnijela je 263 prijave u vezi sa nedozvoljenim uvozom opojnih droga.