BANJALUKA – Negativne efekte globalne krize, koja je pogodila i ekonomski jake zemlje u Evropskoj uniji, kao što su Njemačka, Francuska ili Danska, pa i Slovenija, uveliko osjećaju i stanovnici RS i BiH, koji u ovim zemljama hljeb zarađuju na privremenom radu.

Građevinska preduzeća iz RS koja su dobila dozvole za rad u Njemačkoj trenutno nemaju mnogo posla, rekao je sekretar Udruženja za građevinarstvo u Privrednoj komori RS Zoran Grahovac.

“Kriza se svakako osjeća. Cijena rada u građevinarstvu nešto je manja u odnosu na prošlu godinu, jer građevinci vjerovatno čekaju bolje uslove rada”, pojasnio je Grahovac.

Među preduzećima koja su dobila detašmane za rad u Njemačkoj nalazi se i građevinska firma SG “Inženjering” iz Banje Luke.

“Posljedice ekonomske krize i te kako se osjećaju. Još uvijek radimo i mislim da ćemo uspjeti da održimo kontinuitet, ali s nešto manjim cijenama. Cijena rada u građevinarstvu pala je za deset do petnaest odsto, naša radna snaga u inostranstvu je jeftinija i sve je teže poslovati”, ističe Strahinja Subašić, direktor SG “Inženjeringa”.

Situacija u građevinarstvu nije bolja ni u RS, kaže Mile Ribić, predsjednik Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalnih djelatnosti RS.

“Smanjena je izgradnja stanova, a samim tim i potražnja građevinskog materijala, što direktno utiče na uposlenost u građevinskim firmama”, rekao je Ribić i dodao da u pojedinim firmama nisu sigurni ni radnici koji se nalaze u stalnom radnom odnosu.

Ribić napominje da je u Srpskoj prosječna plata radnika u građevinarstvu i stambeno-komunalnim djelatnostima negdje oko 30 odsto ispod prosjeka.

“Ovo samo po sebi govori da ne možemo biti zadovoljni, uprkos činjenici da je u posljednjih nekoliko godina zabilježen postepen porast, što je nažalost još uvijek daleko od onoga što je potrebno kako bi se zadovoljile potrebe radnika”, ističe Ribić.

Izvor Fokus