BANJALUKA – Iako je tokom 2020. godine pala potražnja za mobilnim telefonima, podaci iz prošle godine pokazuju da se i ovaj sektor oporavio pa je za 12 mjeseci povećan uvoz ovih uređaja za dva miliona maraka.

Prema izvještajima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine tokom 2021. godine uvezeno je 132 miliona maraka mobilnih telefona, a troškovi prema državi iznosili su 30,2 miliona KM.

Godinu ranije taj uvoz je bio nešto manji pa je za 12 mjeseci ukupno uvezeno 130 miliona KM i plaćeno 29,7 miliona maraka dadžbina.

Da sve više građana ne može dan da zamisli bez ove tehnologije pokazuju i podaci da je u posljednjih devet godina potražnja za telefonima skočila skoro duplo.

Podaci iz 2012. godine pokazuju da je te godine uvezeno 70,5 miliona KM mobitela i izdvojeno 15,9 miliona KM za troškove državi.

Na tržištu najtraženiji Samsung, Iphone i Xiaomi

Prema navodima „3D Box-a“ na našem tržištu građani više vole da kupe skuplje telefone, ali na rate.

„Sve zavisi kako ko voli. Kod nas najviše interesovanja pokazuju za Samsung i Xiaomi. Tu je naravno i Iphone, koi je sve popularniji među građanima, ali ipak je manji broj onih koji se odluče za kupovinu ovog telefona zbog njihove paprene cijene“, rekli su iz ove radnje.

Dodaju da je građanima više bitnija marka telefona ili nekog drugog uređaja nego sam kvalitet.

„Neko će da zapne za određen uređaj samo zato što je recimo Samsung, ne obazirući se da mogu možda kupiti nešto bolje drugog proizvođača“, naveli su oni. (ATV)