VAŠINGTON – Grupa velikih američkih banaka ubacila je 30 milijardi dolara u manju regionalnu banku First Republic Bank, za koju se smatra da je u opasnosti da propadne. Taj potez usljedio je u trenutku kada vlasti u SAD pokušavaju da zaustave paniku nakon niza kolapsa američkih banaka, objavio je BBC.

Kako se navodi, zabrinutost u vezi sa bankarskim sektorom proširila se širom svijeta, izazivajući strah od krize. Izvještaji o planovima za pomoć 11 banaka, koje predvode JP Morgan i Sitigrup, pomogli su u podizanju finansijskih tržišta i doveli do povećanja akcija u First Republic Bank za više od 20 odsto u jednom trenutku, što je izazvalo zastoje u trgovini.

Ta banka sa sjedištem u San Francisku doživjela je pad cijene akcija za gotovo 70 odsto tokom prošle sedmice pošto su investitori bili zabrinuti da je to sljedeća banka u riziku od navale klijenata koji povlače svoje depozite.

“Ovaj izraz podrške grupe velikih banaka je veoma dobrodošao i pokazuje otpornost bankarskog sistema”, rekli su američki finansijski zvaničnici.

Problemi u bankarskom sektoru pojavili su se u SAD prošle sedmice kada je banka Silicijumska dolina (SVB), 16. najveći kreditor u zemlji, propala, što je najveći gubitak američke banke od 2008. godine.

Propast njujorške Signačer banke usljedilo je dva dana kasnije. Vlasti su reagovale garantovanjem depozita iznad uobičajenih granica u pokušaju da spriječe dalje povlačenje bankarskih depozita, ali finansijska tržišta su ostala nestabilna.

Američka centralna banka prijavila je porast hitnih kredita bankama, sa 318 milijardi dolara neotplaćenih kredita od srijede, u odnosu na 15 milijardi dolara nedjelju dana ranije. To uključuje otprilike 12 milijardi dolara ponuđenih kroz fond stvoren nakon kolapsa SVB. U govoru pred političarima u Vašingtonu, američka ministarka finansija Dženet Jelen rekla je da deponenti treba da imaju povjerenja u sistem, istovremeno priznajući ozbiljnost te epizode. U međuvremenu, potpredsjednik Evropske centralne banke (ECB) rekao je da je bankarska industrija u Evropi „otporna” i da su tamošnje firme ograničeno izložene uticaju institucija u SAD. Centralne banke širom svijeta su tokom prošle godine naglo podigle troškove zaduživanja u pokušaju da obuzdaju tempo ukupnog rasta cijena, odnosno inflaciju.

Ti potezi su smanjili vrijednosti velikih portfelja obveznica koje su banke kupovale kada su stope bile niže, što je promjena koja je doprinijela kolapsu banke Silicijumska dolina. (Tanjug)