BANJALUKA – Ponovno uspostavljanje kontrola na graničnim prelazima u pojedinim zemljama Evropske unije zbog straha od terorizma moglo bi dovesti do kilometarskih kolona, ali i velikih gubitaka u privredi, pogotovo ako svako vozilo bude detaljno pregledano, tvrde prevoznici iz Srpske.

Slovenija je ponovo uspostavila granične prelaze i to u tri kategorije, a od danas (subota) i u narednih deset dana građane BiH dočekaće stalne policijske kontrole, s obzirom da u tu zemlju mogu ući samo na 12 velikih graničnih prelaza, koji su otvoreni za sve putnike iz EU i trećih zemalja.

Druga kategorija su prelazi samo za građane EU, a prema pisanju agencija, policija će kontrolu sprovoditi selektivno, što znači da neće zaustavljati svako vozilo, već po potrebi i procjeni.

Treća kategorija su stari malogranični prelazi i na njima nema kontrole, kao što nije bilo ni ranije.

Zbog povećanog rizika od terorizma, a zbog izmijenjene situacije u Evropi i na Bliskom istoku za istom mjerom posegla je i Italija koja, takođe, vraća graničare na prelazu sa Slovenijom.

Predsjednik Udruženja za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske Nikola Grbić smatra da će vraćanje kontrola negativno uticani na prevoz robe i putnika.

– Takav potez bi nam mogao donijeti ogromne štete ukoliko budu višednevna čekanja na graničnim prelazima, naročito na slovenskoj Bregani gdje su kolone znale biti kilometarske i gdje su kamioni zadržavani po nekoliko dana. Šteta je neminovna za kompletnu privredu, jer će trpjeti uvoz i izvoz sirovina, hrane, robe, a posljedice mogu osjetiti i krajnji kupci. Prevoznicima će to povećati troškove rada jer vozače plaćamo po danu provedenom na putu, a biće i kašnjenja sigurno – smatra Grbić.

On je dodao da razumije poteze evropskih vlasti zbog straha od terorizma, ali navodi da se ipak mora misliti i o privredi.

– Vjerujem da će kamioni biti naročito podvrgnuti kontroli jer je bilo slučajeva da su migranti ulazili u vozila kako bi neopaženo ilegalno prešli granicu – kazao je Grbić.

I predsjednik Udruženja saobraćaja i veza RS Dejan Mijić kaže da će uvođenje privremenih kontrola dodatno usložiti otežane procedure prelaska granica za teretni saobraćaj.

– Naše kompanije i sada mnogo trpe zbog čekanja, a ti potezi bi mogli poskupiti prevoz tereta, ali i putnika. Jer umjesto jedne granice i kontrole sada će ih biti više, a bojimo se da će se to proširiti i na ostale granice između svih zemalja EU. To bi značilo ogromno gubljenje vremena što bi povlačilo veće angažovanje vozača, ali i samih vozila, a time i rast troškova – naveo je Mijić.

Direktor banjalučke turističke agencije “Kompas turs” Mladen Račić nada se da kontrole neće biti detaljne i dugotrajne kao što je bilo nekad.

– Da će nas takav potez usporiti hoće, ali vjerujem da u koloni na granici neće čekati po 10, 20 autobusa kao nekad. Ne vidim razlog zašto bi se regularni turisti na takav način destimulisali. Te kontrole vjerovatno će ići po sistemu kontrole autobusa i putnika bez pretjeranog zadržavanja, a eventualno će sumnjive detaljnije kontrolisati – rekao je Račić i dodao da ovaj vikend ne vode turiste u pravcu zemalja koje su uvele kontrole.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da to što Slovenija uvodi kontrole na granici sa Hrvatskom ne znači suspenziju Šengena, već pojačan nivo nadzora.

– On je naveo da nije riječ o sistemskim provjerama, već o tome da će na granici biti policija, a saobraćaj će se odvijati normalno – naveo je on.

Potvrdio je to i glavni direktor policije Hrvatske Nikola Milina, navodeći da pojačan nadzor nad granicama neće stvoriti gužve.

– To znači da će se raditi profilisanje, kao i kontrole, ali neće biti sistemske kontrole, ono što se prije radilo – uvjerava Milina.

Austrija

Kako bi spriječila ilegalni priliv migranata Austrija je u petak uvela stacionarne kontrole na granici sa Češkom. Odlučeno je to nakon što je Njemačka najavila granične kontrole sa Češkom, Poljskom i Švajcarskom kako bi se izborila sa prilivom neregularnih migranata.

Austrijske vlasti podigle su bezbjednost na viši nivo te je na ulicama Beča prisutan veliki broj vojske i specijalne policije. (Glas Srpske)