BANJALUKA – Pekari iz Republike Srpske najavljuju da će u skorijem periodu hljeb biti skuplji za 10 do 20 feninga zbog, kako navode, cijena brašna i pšenice koje nekontrolisano rastu.

Njego Zagorac, predsjednik Udruženja pekara iz Bijeljine, kaže da će pekarski proizvodi sigurno poskupiti, te da ovoliki skokovi cijene brašna nikad nisu zabilježeni dosad.

“Ja radim ovaj posao 15 godina i nikad nije bilo ovolikog porasta cijena. Znalo se desiti prethodnih godina kada je nestašica brašna da se njegova cijena popne na 750 ili 800 KM po toni, ali nikad nije bila 900 KM”, kaže Zagorac, naglašavajući da su se pekari našli u veoma nezavidnoj situaciji.

On prognozira da će cijena hljeba porasti od 10 do 20 feninga po vekni, te da je zbog troškova proizvodnje, uz cijenu brašna, koja sad iznosi 90 feninga po kilogramu, ovo poskupljenje neminovno.

I mlinari kažu da se cijena pšenice vrtoglavo penje i da je premašila cijenu od 300 evra po toni, te podsjećaju da je prošle godine u ovo doba bila 150 evra po toni, što znači da je duplo poskupjela.

“Pšenica koja se nabavlja iz Mađarske, odakle mi najviše uvozimo, sada je skuplja od 300 evra po toni. Sigurno je da će i dalje poskupljivati, a vjerovatno će i pekarske usluge poskupjeti”, kaže Zoran Kos, predsjednik Udruženja mlinara RS.

Kada je u pitanju domaća pšenica, Kos ističe da treba sačekati proljeće dok okopni snijeg da bi se vidjelo šta je ostalo u usjevima i zasadima, te da će se onda moći sagledati pravo stanje i izreći neka dugoročnija informacija o cijeni pšenice i brašna.

Ovakav skok cijena osnovne prehrambene namirnice će zasigurno opteretiti potrošačke korpe mnogih porodica u Srpskoj. U Udruženju potrošača RS kažu da se poskupljenja neće zaustaviti na hljebu već će vjerovatno poskupjeti i tjestenine, te ostali proizvodi koji se prave od brašna.

“Hljeb, brašno i tjestenine trenutno čine oko devet odsto potrošačke korpe jedne porodice i ovaj procenat će se zasigurno povećati kada dođe do poskupljenja. Ovo će svakako biti veliki udar na porodičnu potrošačku korpu”, rekao je Dragovan Petrović, predsjednik ovog udruženja, napomenuvši da 50 odsto kupaca hljeba čine porodice i da su one najveći potrošači pekarskih proizvoda.

On je pozvao pekare i mlinare da u opštem divljanju cijena pšenice pokušaju da svoju dobit svedu na minimum, te da će morati održati realne cijene ukoliko misle da zadrže kupce.

“Zna se da je nestašica pšenice i da su uslovi za proizvodnju teški, ali mora se imati u vidu da je platežna moć građana takva kakva jeste i da se cijene proizvoda moraju izbalansirati s tim”, poručio je Petrović.

Vlada RS je na nedavno održanoj sjednici donijela odluku kojom je utvrdila listu proizvoda i usluga od posebnog značaja za zaštitu standarda stanovništva, što znači da će Ministarstvo trgovine i turizma u budućem periodu moći reagovati kada su u pitanju formiranja cijena.

Ministarstvo bi, na osnovu liste proizvoda i usluga od posebnog značaja za životni standard stanovništva, trebalo da donese pravilnik kojim bi bila utvrđena obaveza privrednih subjekata da dostavljaju obavještenja o cijenama, a kako je ranije saopšteno, na toj listi proizvoda naći će se i pšenično brašno i hljeb od brašna tip 500 i tip 850.

Skuplji hljeb i u ZDK

Najveći proizvođač hljeba i peciva u srednjoj Bosni, Industrija pekarstva “Inpek” Zenica, u stečaju, od danas će svoje proizvode prodavati po višoj cijeni. Tako će, između ostalog, najtraženiji proizvod, hljeb težine 450 grama, umjesto dosadašnjih 0,90 KM građani plaćati 1,10 KM.

“Poskupljenje je bilo neminovno. Prošle godine u januaru vreću brašna plaćali smo 12,5 KM, a sada za nju dajemo 25 KM. Sve rezerve smo potrošili i ne možemo sebi dozvoliti luksuz da proizvodimo gubitak”, kaže Fuad Pojskić, direktor “Inpeka”.

Najave o poskupljenju hljeba na adresu resornog kantonalnog ministarstva poslalo je još dvadesetak manjih proizvođača hljeba iz Zenice i drugih gradova, tako da je sigurno kako će se talas poskupljenja pakarskih proizvoda do kraja sedmice proširiti na svih 12 opština ZDK.

Izvor Agencije