AMSTERDAM – Holandija ima najbolji penzijski sistem na svijetu u 2023. godini, zaključak je istraživanja američke kompanije Merser.

Vrijednost CFA Globalnog penzijskog indeksa Holandije je 85,0 poena, iza nje je prošlogodišnji pobjednik Island sa 83,5 poena, dok je treće mjesto zauzela Danska sa 81,3 poena, navodi se na veb stranici ove organizacije.

Sve tri države su dobile najvišu ocjenu “A”, a ovu ocjenu je dobio još samo Izrael, prenosi Blumberg.

Penzijski sistemi su ocjenjivani na osnovu njihove adekvatnosti, održivosti i inetegriteta, a u izvještaju se navodi da su penzije širom svijeta pod pritiskom koji nije ranije zabilježen.

Merser je analizirao penzijske sisteme 47 zemalja, a posljednje mjesto je zauzela Argentina. SAD se nalaze na 22. mjestu, a Kina na 30. mjestu, dok Srbija nije bila uključena u istraživanje.

Pad nataliteta dugoročno je izvršio pritisak na nekoliko ekonomija i penzijskih sistema, navodi se u izvještaju, što je negativno uticalo na rezultate održivosti za zemlje poput Italije i Španije.

Vještačka inteligencija (AI) ima potencijal da unaprijedi penzijske sisteme tako što će dovesti do efikasnijeg i bolje informisanog donošenja odluka, a potencijalno i do većeg realnog prinosa investicija, zaključuje glavni autor ovog izvještaja Brajan Noks.