BANJALUKA – Poskupljenje i nestašica šećera, ulja i mlijeka u Srbiji uticaće da uskoro i u BiH dodatno poskupe svi prehrambeni proizvodi, jer naša zemlja te artikle u velikim količinama uvozi iz susjednih zemalja, upozoravaju u bh. udruženjima za zaštitu potrošača.

Iz tih udruženja tvrde da je proteklih sedmica već bio primjetan rast cijena ulja i šećera u BiH i naglašavaju da će se isto desiti i s ostalim prehrambenim proizvodima.

Mesud Lakota, sekretar Udruženja za zaštitu interesa potrošača BiH, navodi da šećer u BiH sada po kilogramu košta i do 1,50 KM, te da je sa takvom cijenom među najskupljim u Evropi.

"Trend rasta cijena neće stati do početka 2011. godine. Svakog dana strepimo šta će sljedeće poskupjeti. Kad smo se navikli na novu cijenu brašna, najavljuju novo poskupljenje", obrazložio je Lakota.

Lakota još kaže da poskupljenje brašna, mlijeka i šećera mora uticati i na rast cijena svih ostalih prehrambenih proizvoda. Kaže da će, stoga, kupci uskoro biti na udaru novih cjenovnika.

"Takvo stanje najlakše je pojasniti na primjeru kule od karata. Čim se poveća cijena jednog, odmah se odrazi i na druge proizvode. Sigurno ćemo za mjesec dana imati dramatičnu situaciju", uvjerava Lakota.

I Murisa Marić, direktor Udruženja građana "Don" Prijedor, tvrdi da je proteklih dana poskupjelo više vrsta prehrambenih artikala.

"Nerealno je to što trgovci kažu da na našem tržištu ima još zaliha šećera, a što je cijena skočila. Poskupjelo je ulje, na redu su žitarice, a samim tim i meso", kaže Marićeva i ocjenjuje da je "simptomatično i to što se u BiH prazne zalihe hrane po starim cijenama".

Danijel Malić, izvršni direktor u Udruženju "Plava sfera" iz Banjaluke, pak, smatra da BiH kada su u pitanju brašno, šećer i ulje ne zavisi od uvoza.

"Problem je što u zemljama u okruženju imamo jako loš bilans u izvozu. Takođe, naši trgovci, pored toga što se bore međusobno, daju jako veliki prostor za konkurenciju", navodi Malić.

Ekonomski stručnjaci upozoravaju da se građani moraju navići da je prošlo vrijeme kada se hrana mogla jeftino kupiti.

"Velika preduzeća, kad im se god pruži prilika da se monopolski ponašaju, koriste poziciju tržišta. Država istovremeno mora da usavrši svoje metode intervenisanja", rekli su ekonomisti.

U Ministarstvu trgovine i turizma RS ranije su naveli da će spriječiti divljanje cijena, dok u Ministarstvu trgovine FBiH priznaju da, kada su ulje i šećer u pitanju, nemamo dovoljno proizvođača, te bi poskupljenja u Srbiji trebalo da utiču na bh. tržište.

"Svake jeseni pšenica, brašno i ulje poskupljuju. Ipak, Vlada FBiH ima svoje mjere u slučaju velikog skoka cijena", uvjerava Lejla Glibo, šef Odsjeka za analizu, cijene i razvoj tržišta u Ministarstvu trgovine FBiH.

RAST CIJENA PREHRAMBENIH ARTIKALA

(Podaci Agencije za statistiku BiH)

ARTIKAL               JANUAR 2010.           JULI 2010.

Pastrmka                     8,74 KM/kg              8,91 KM/kg

Sir                              10,21 KM/kg            11,20 KM/kg

Jabuke                       1,57 KM/kg              2,13 KM/kg

Crni luk                      1,22 KM/kg              1,53 KM/kg

Krompir                     0,77 KM/kg              0,97 KM/kg

Kafa                           11,99 KM/kg            12,27 KM/kg

Čokolada                   1,43 KM/100g          1,52 KM/100g

Izvor Nezavisne novine