ZAGREB – Od početka ove godine u Hrvatskoj se primjenjuje nov model fiskalizacije napojnica, koje se sada mogu ostavljati i bezgotovinskim platnim karticama, a utvrđen je i neoporezivi iznos od 3.360 evra godišnje po osobi, dok će se iznosi napojnica iznad toga oporezivati po stopi poreza na dohodak, prenosi Hina.

Udruženje ugostiteljskih djelatnosti HGK (Hrvatske privredne komore) snažno se zalagalo i istrajalo na, kako ističu iz HGK, na primjeni modela fiskalizacije napojnica, što je i implementirano zadnjim krugom poreske reforme.

“Iznosi naplaćeni karticama nose u prosjeku 80 posto prihoda ugostiteljskog objekta, a sada gosti mogu i pri plaćanju karticama da ostave napojnicu”, kaže direktorka Sektora za turizam HGK Andreja Vukojević, koja dodaje da to predstavlja “stimulišući potez za sektor ugostiteljstva i vrlo pozitivnu stvar za privlačenje i zadržavanje radnika u sektoru”.

Po novom modelu napojnicu je moguće ostaviti i gotovinom i karticama, ako korisnici procjene da žele da ostave napojnicu i u kojem iznosu, te se, objašnjavaju iz HGK, povezuje uz izdati račun i evidentiraju podaci o iznosu napojnice i načinu njenog davanja (gotovina ili kartica).

“Važno je napomenuti da se na računu ne prikazuje iznos napojnice. Na prijavu napojnica primjenjuju se sva pravila kao i kod izdavanja računa, a prijavljena napojnica je izuzeta iz blagajničkog maksimuma”, dodaju iz HGK. Kako se udio bezgotovinskih oblika plaćanja stalno povećava, očekuje se i da će potrošači pozitivno reagovati i na ovu novost.