SARAJEVO/BANJALUKA – Riba i mlijeko i mliječni proizvodi, zbog kojih naša zemlja u posljednje vrijeme ima probleme u trgovini s Hrvatskom, upravo su poljoprivredni proizvodi s kojima smo posljednjih godina ostvarili najveći prodor na hrvatsko tržište.

To potvrđuje analiza spoljnotrgovinske razmjene BiH koju je nedavno sačinilo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Od ukupnog bh. uvoza poljoprivrednih proizvoda u prošloj godini koji je iznosio 2,6 milijardi KM, na Hrvatsku kao našeg najznačajnijeg trgovinskog partnera odnosi se 627,8 miliona KM.

U odnosu na 2007. godinu uvoz ovih proizvoda rastao je po stopi od 24,1 odsto. Istovremeno, od ukupnog bh. izvoza u agrokompleksu, koji je lani dosegao 410 miliona KM, na Hrvatsku otpada 157,5 miliona KM i rastao je po stopi od 25,8 odsto. U posljednjih nekoliko godina, kako se navodi u analizi resornog ministarstva, uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Hrvatske znatno se smanjuje, a takav drastičan trend, međutim, ne bilježimo kod izvoza.

Visok procenat pokrivenosti uvoza izvozom (67 odsto) bilježimo u trgovini ribom. Ukupan uvoz ribe u 2008. godini iz Hrvatske iznosio je 19,8 miliona, a izvoz u Hrvatsku 13,2 miliona KM. Sa druge strane, tamo gdje BiH ima vrlo malu proizvodnju (žive životinje, svježe meso, žitarice) bilježimo minimalne procente pokrivenosti.

Saglasno tome, dobre rezultate ostvarili smo u izvozu mlijeka i mliječnih proizvoda, pa smo lani u Hrvatsku izvezli ovih proizvoda u vrijednosti 37,1 milion KM, uz rast u odnosu na 2007. godinu od 47,6 odsto, dok je hrvatski izvoz u našu zemlju iznosio 67,1 milion KM uz rast po stopi od 20,3 posto. Gotovo dvije trećine našeg izvoza ovih proizvoda odlazi upravo u Hrvatsku, zbog čega je i pokrivenost uvoza izvozom dostigla pristojnih 65,7 posto.

Kad je riječ o živim životinjama naš uvoz iz Hrvatske lani bio je u vrijednosti 23,7 miliona KM, dok izvoza uopšte nismo imali. Kod mesa i drugih klaoničkih proizvoda bilježimo pokrivenost od četiri posto budući da smo iz Hrvatske uvezli ovih proizvoda u vrijednosti 110 miliona, a izvezli jedva za 4,4 miliona KM.

Duljko Hasić, ekspert Spoljnotrgovinske komore BiH, kaže da riba i mlijeko i mliječni proizvodi, nisu slučajno predmet spora s Hrvatskom, jer upravo u tim segmentima bilježimo visok procenat pokrivenosti uvoza izvozom.

"Srbija i Hrvatska već godinama krše Sporazum o CEFTA koristeći razne necarinske, tehničke i administrativne barijere kako bi spriječili naš izvoz. Stoga je uvođenje kontramjera najbolji put da se takve barijere otklone i naša pokrivenost koja u sektoru poljoprivrednih proizvoda ukupno doseže svega 15,6 odsto što prije poveća", istakao je Hasić.

Predstavnici farmera iz RS pozvali su državne institucije da ne ukidaju zabranu uvoza stoke i mesa iz Hrvatske sve dok se s tom zemljom ne uspostave ravnopravni trgovački odnosi.

Čelnici udruženja poljoprivrednih proizvođača, živinara i uzgajivača svinja pozdravili su odluku Kancelarije za veterinarstvo BiH da Hrvatskoj uvede embargo, ocjenjujući je iznuđenom zbog prethodne blokade od strane Zagreba.

Hrvatska je proteklih mjeseci obustavila uvoz ribe, peradi i jaja iz BiH, čime je, uz ranije zabrane koje se odnose na goveda, ovce, svinje i njihove proizvode, praktično blokirala plasman svih bh. proizvoda životinjskog porijekla, izuzev mlijeka. BiH je na to odgovorila embargom na uvoz hrvatske stoke i mesnih proizvoda, izuzev svinjskog i ovčjeg programa. Mjere prema BiH u Zagrebu obrazlažu ispunjavanjem uslova prema Evropskoj uniji, što bh. strana smatra nekorektnim izgovorom.

"Ako Hrvatska ukine blokadu prema BiH, mi to treba da smatramo tek polaznom osnovom za pregovore i ne ukidati našu zabranu dok ne utvrdimo buduće partnerske trgovačke odnose", istakao je Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS.

On je pozvao bh. vlasti da recipročne mjere uvedu i prema Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, tvrdeći da te zemlje po više osnova krše sporazum o regionalnoj slobodnoj trgovini CEFTA. Za Srbiju kaže da neopravdano drži embargo na bh. proizvode od govedine, dok Crnu Goru i Makedoniju proziva za zloupotrebu EUR1 obrazaca.

S njegovim stavovima su se složili predstavnici udruženja peradara i uzgajivača svinja RS, Desimir Živanić i Mišo Maljčić.

Drago Nedić, direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH, nije želio prejudicirati buduće poteze tog tijela, navodeći da će s hrvatskim zvaničnicima o prevazilaženju trgovačkog spora razgovarati najvjerovatnije u subotu u Sarajevu.

"Naša polazna osnova za razgovore su međunarodni standardi i nemamo namjeru da pravimo ucjene ili neprincipijelne zahtjeve prema bilo kome. Mi samo želimo da u skladu s normama i bilateralnim odnosima napravimo određeni dogovor koji će ispoštovati obje strane", istakao je Nedić.

Izvor Nezavisne novine