LONDON- HSBC mora isplatiti sveukupno 101,5 miliona dolara odštete u SAD nakon što je banka koristila trgovanje valutama da bi prevarila svoje klijente, nanijevši im štetu od nekoliko desetina miliona dolara.

“Kompanija je zloupotrijebila povjerenje klijenata kao i povjerljive informacije kako bi ostvarila profit i to u više navrata”, izjavio je Džona Kronana, pomoćnik tužioca.

“Ova vrsta zloupotrebe ne samo da je nanijela štetu klijentima, već je klijente koštala, ali ih je dovela u ozbiljan rizik. Ovakvim postupcima banka je ugrozila povjerenje u cijelo finanijsko tržište”, kaže Kronan.

HSBC je pristala da isplati 63,1 miliona kazne plus 38,4 miliona odštete klijentima koji su prevareni. Inače, nije saopšteno koja je kompanija ili kompanije u pitanju.

Neposredno prije ove presude, banka je platila osam miliona dolara drugom klijentu Cairn Energy (CRNCY) u sklopu nagodbe.

Mark Džonson, jedan od bivših bankara, koji je bio umiješan u slučaj već je proglašen krivim za prevaru, i može dobiti čak 20 godina zatvorske kazne.

HSBC je saopštila da je preduzela čitav niz mjera posljednjih godina kako bi poboljšali svoj odnos sa klijentima i izbjegli ovakve slučajeve. Sa Tužilaštvom je sklopila nagodbu prema kojoj su pristali da pojačaju sistem unutrašnje kontrole.

Inače, ovo je samo posljednji ovakav slučaj u nizu, jer je HSBC zadnjih nekoliko godina platila milijarde dolara odštete u slučajevima gdje su ih teretili za pranje novca, manipulaciju kursom valuta, kao i prevare hartijama od vrijednosti.

HSBC jedna je od najstarijih finansijskih agencija na svijetu osnovana još 1865. godine. Međunarodna mreža te banke sastoji se od 9.500 poslovnica u 86 država. HSBC je prva strana banka koja je 2001. kupila udio u nekoj kineskoj banci čime je zadržala svoju prvobitnu namjenu finansiranja trgovine između Kine i Evrope.