BANJALUKA – Hypo Alpe Adria banka Banjaluka doniraće povodom Međunarodnog dana štednje – 31. oktobra 30.000 KM u novcu i poklonima vrtićima, školama, bibliotekama, kulturno-umjetničkim društvima, udruženjima koja se bave djecom sa posebnim potrebama, bolnicama, domovima zdravlja i centrima za socijalni rad.

Predstavnici Hypo banke od sutra do 31. oktobra u 15 gradova Republike Srpske, u kojima ova banka posluje, organizovaće niz donatorskih aktivnosti kojima žele da podsjete javnost na značenje riječi štednja i činjenicu koliko je ona važna za budućnost, saopšteno je danas iz ove banke.

“Međunarodni dan štednje je u Hypo banci tradicionalno posvećen najmlađima i institucijama koje brinu o vaspitno-obrazovnom razvoju djece i njihovoj zdrastvenoj i socijalnoj zaštiti“, rekao je direktor banke Srećko Bogunović.

Ovo je šesta godina kako Hypo banka promoviše politiku društevno odgovornog djelovanja na tržištu RS, a njeni predstavnici će 31. oktobra obići sva porodilišta u RS u mjestima u kojima posluje banka i roditeljima djece koja se rode na taj dan uručiti štednu knjižicu sa ulogom od 100 KM.

Međunarodni dan štednje obilježava se na dan kada je 1924. godine u Milanu održan prvi međunarodni kongres predstavnika svjetskih štednih ustanova, koji su se sastali u želji da pronađu izlaz iz krize prouzrokovane Prvim svjetskim ratom.

Tada je 350 delegata iz 27 zemalja, koji su predstavljali oko stotinu miliona štediša, donijeli odluku kojom je ustanovljen Međunarodni dan štednje s ciljem da se javno promovišu vrijednosti štednje.

Izvor Agencije