SARAJEVO – Vlada FBiH spremna je razmotriti prijedlog srbijanskog ministra za ekonomiju i regionalnu saradnju Mlađana Dinkića da građanima ovog entiteta, po uzoru na aranžman sa RS, bude ponuđena prodaja subvenioniranih “Zastavinih” automobila i IMT-ovih traktora.

Dinkić i premijer RS Milorad Dodik dogovorili su prekjuče da građanima RS od 1. septembra bude omogućena kupovina novog FIAT punta, koji se proizvodi u Kragujevcu, i traktora fabrike IMT putem povoljnih potrošačkih kredita uz državne subvencije od 1.000 evra za autmobil i 2.000 evra za traktor. Srbija se zauzvrat obavezala da će po istom modelu uvoziti namještaj proizvođača iz RS te sklopiti sličan sporazum o turističkim aranžmanima.

"Još ne znamo šta su Dinkić i Dodik dogovorili osim onoga što smo saznali putem medija. Kad budemo imali ponudu na stolu moći ćemo se opredijeliti. Generalno, smatram da treba da sarađujemo sa susjedima i uspostavljamo što bolje odnose. Konačnu riječ će dati Vlada", kazao je Desnica Radivojević, ministar trgovine FBiH.

Avdo Rapa, potpredsjednik Privredne komore FBiH, smatra Dinkićev prijedlog dobrim u vrijeme recesije.

"Prodaja proizvoda pod povoljnim uvjetima povećala bi potrošnju, a to je jedan od najboljih načina za borbu protiv krize. Sporazum na bazi reciprociteta odgovarao bi i jednima i drugima", kaže Rapa.

Dodaje da sadašnju Dinkićevu ponudu ne treba povezivati sa svojevremenim odbijanjem Srbije da na svom teritoriju dozvoli prodaju subvencionirane škode proizvedene u fabrici "Volkswagena" u Sarajevu.

"Ne moramo ići utuk na utuk. U aktuelnoj krizi stvari dobijaju drugu dimenziju", naglašava Rapa.

I Alija Remzo Bakšić, izvršni direktor Asocijacije poslodavaca FBiH, podržava sklapanje aranžmana sa Srbijom.

"To je dobra ponuda koju bi FBiH trebalo da prihvati", kaže Bakšić.

Podsjeća da su "Zastavini" automobili voženi širom bivše zajedničke države i da nema razloga da se kupcima koji to žele ne omogući da nabave novi punto po povoljnim uslovima. Bakšić smatra bi da bi recipročni aranžman o izvozu našeg namještaja Srbiji vodio ka uravnoteženju platnog bilansa i konstatuje da je odavno trebalo obavezati uvozničko-izvozničke kuće da u poslovanju s partnerima iz drugih zemalja obezbijede reciprocitet u trgovini.

Izvor Nezavisne novine