SARAJEVO – Vlada FBiH na današnjoj sjednici u Sarajevu utvrdila je Nacrt zakona o fiskalnim sistemima, kojim se propisuje obaveza evidentiranja svakog pojedinačno ostvarenog prometa preko fiskalne kase ili drugog fiskalnog proizvoda nezavisno od načina plaćanja.

Nacrt zakona o fiskalnim sistemima dio je fiskalne reforme unutar koje već uvedeni fiskalni instrumenti, zahtijevaju tehničko opremanje poreskih obveznika elementima digitalnih i komunikacionih tehnologija.

Obavezu opremanja komunikacionim tehnologijama ima svako lice upisano u registar za promet dobara i pružanje usluga.

“Primjenom novog Zakona u potpunosti će biti ostvarena pravna bezbjednost u trgovini, stabilnost i zaštita potrošača, a nadzor nad provođenjem Zakona imaće federalno Ministarstvo finansija, Poreska i Uprava za inspekcijske poslove”, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Na sjednici je utvrđen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Poreskoj upravi FBiH, koji se odnosi na provođenje i izvršavanje aktivnosti iz oblasti svih vrsta federalnih, kantonalnih i opštinskih poreza, doprinosa, taksi i novčanih kazni za poreske prekršaje.

Novim zakonskim tekstom definišu se i pojmovi poreske tajne i poreske informacije.

S ciljem većeg poštivanja poreskih zakona oba entiteta i Brčko distrikta, Poreska uprava FBiH dužna je razmjenjivati informacije s odgovarajućim tijelima RS i Distrikta.

Izmjenama Zakona, Poreska uprava FBiH organizovana je na dva nivoa Centralnu kancelariju i kantonalne poreske kancelarije sa pripadajućim poreskim ispostavama.

Zaposlenim u poreskim organima, prema Nacrtu zakona, nije dopušteno da budu u tijelima političkih partija, niti u zakonodavnoj vlasti na bilo kom nivou, navodi se u saopštenju.

Izvor Agencije