BANJALUKA – Industrijska proizvodnja u RS porasla je u prvom polugodištu ove godine u poređenju s istim periodom 2008. za 17,1 odsto, dok je u FBiH zabilježen pad od 10,4 procenta, pokazuju podaci entitetskih zavoda za statistiku.

Učinak industrije RS u junu u odnosu na maj ojačao je za 5,5 odsto, dok je u FBiH nastavljen trend pada, koji je ovaj put iznosio 8,1 odsto.

Posmatrajući tri glavna industrijska sektora, nosilac rasta u RS u prvom polugodištu 2009. u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje bila je prerađivačka industrija, nošena naftnom industrijom, sa skokom od 32,3 odsto, u snabdijevanju strujom i gasom ostvaren je rast od 11,9 odsto, a sektor rudarstva imao je pad za 18,3 odsto. Istovremeno prerađivačka industrija FBiH imala je pad od 17,7 odsto, u sektoru rudarstva zabilježen je rast od četiri odsto, a snabdijevanje strujom, gasom i vodom poraslo je za 2,2 odsto.

Posmatrajući podsektore, najveći rast u RS u prvom polugodištu zabilježen je u proizvodnji koksa i naftnih derivata za 51 put, dok je najveći pad registrovan u oblasti vađenja ruda i metala od 59,5 odsto. U FBiH u istom periodu najveći rast od 6,6 odsto imala je proizvodnja medicinskih, preciznih i optičkih instrumenata i satova, dok je reciklaža s minusom od 54,3 odsto prednjačila u padu aktivnosti.

Stevo Pucar, stručnjak za makroekonomiju u Udruženju ekonomista RS – SWOT, smatra da, iako je RS zabilježila veoma značajan rast industrijske proizvodnje, treba imati na umu njegovu strukturu. Pucar kaže da je zabilježen ogroman rast prerade nafte zbog pokretanja brodske Rafinerije, koja u istom prošlogodišnjem periodu nije radila.

"Bez obzira na ukupan pozitivan prikaz industrijskog rasta, postoje sektori koji su zabrinjavajuće pali, pri čemu posebno mislim na one u kojima RS ima veoma dobre potencijale. Tu mislim na preradu drveta i proizvodnju namještaja koji bilježe pad za oko 35 odsto i metaloprerađivačku industriju u kojoj je ostvaren pad iznad 50 odsto", ističe Pucar i dodaje da je neophodno pomoći tekućoj likvidnosti firmi i njihovom restrukturiranju kako bi se stvorila značajnija dodatna vrijednost.

Fikret Čaušević, profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, kaže da pad industrijske proizvodnje u FBiH ne predstavlja iznenađenje, objasnivši da glavni uzroci leže u podbačaju u proizvodnji i preradi metala i automobilskoj industriji, koje su najviše pogođena posljedicama globalne ekonomske krize.

"Smanjena tražnja za finalnim i poluproizvodima uz značajan pad kreditne aktivnosti usmjerene prema preduzećima koje su u prvih pet mjeseci u FBiH u odnosu na isti period prošle godine manje za 30 miliona KM sasvim sigurno su uticali na pad industrijske proizvodnje", rekao je Čaušević.

Govoreći o mnogo boljem stanju u RS, on je objasnio da takva industrijska slika ovog entiteta ne bi izgledala tako da nije došlo do ogromnog rasta aktivnosti u naftnoj industriji.

Izvor Nezavisne novine