BANJALUKA – Industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj u prva tri mjeseca ove godine je veća za 3,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine, pokazali su podaci Zavoda za statistiku RS.

Posmatrajući po sektorima, najveći tromjesečni rast proizvodnje od 10,7 odsto ostvarila je prerađivačka industrija, dok je oblast vađenja ruda i kamena zabilježila rast proizvodnje od 9,9 odsto. S druge strane, proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija je pala za 14,1 odsto u odnosu na prvi kvartal 2013. godine.

Kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u martu ove godine u odnosu na isti mjesec 2013. veća je za 1,4 odsto.

Posmatrano po granama industrijske proizvodnje, u vađenju ruda i kamena ostvaren je najveći procentualni rast od 12,3 odsto.

U prerađivačkoj industriji je u martu ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine ostvaren rast proizvodnje od 8,7 odsto, dok je pad od 20,3 odsto bio kod proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji.

Prema ekonomskoj namjeni proizvoda, u martu ove godine u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec najveći procentualni rast od 21,9 odsto registrovan je kod kapitalnih proizvoda.

Broj zaposlenih u industriji Republike Srpske u martu ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine veći je za 2,4 odsto.

Zavod za statistiku RS je takođe bjavio da je prosječna martovska neto plata u Republici Srpskoj bila 815 KM, a prosječna bruto plata 1.316 KM.

Neto plata isplaćena u martu ove godine u odnosu na februarsku realno je manja za 0,8 odsto, dok je u odnosu na neto platu iz marta prošle godine realno veća za 3,8 odsto.

Najviša martovska neto plata od 1.284 KM bila je u području finansijske djelatnosti, a najniža od 500 KM u području administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti.

Nominalan rast neto plate u martu u odnosu na februar od 8,9 odsto bio je u područiju obrazovanja, te 3,8 odsto u području informacija i komunikacija.

Najveće smanjenje plate u posmatranom periodu od 6,1 odsto bio je u području ostale uslužne djelatnosti, te u vađenju ruda i kamena za 4,3 odsto. (Agencije)