SARAJEVO – Infalcija u Bosni i Hercegovini zabilježila je rast od 0,6 posto u septembru u poređenju sa avgustom,  što je drugi  mjesec zaredom rasta indeksa potrošačkih cijena.

Na godišnjem nivou u prosjeku zabilježen je rast nivoa cijena od 4,1 posto, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.

Na mjesečnom nivou rast cijena regisgtrovan je u gotovo svim odjeljcima, a najviše su poskupjeli odjeća i obuća 2,9% te prevoz  2,4 posto.

Posmatrano na godišnjem nivou, nakon ubrzanja zabilježenog prošli mjesec na 4,7 posto, inflacija ponovo usporava, ali cijene hrane i dalje najviše doprinose ukupnoj stopi inflacije.

Na godišnjem nivou u septembru ove u odnosu na septembar prošle godine najviše su poskupjela ostala dobra i usluge za 9,1%, te namještaj i kućanski aparati 8,5%, dok je pad cijena zabilježen u segmentu prijevoza 4,2% i odjeće i obuće 7,2%.

U periodu januar-septembar inflacija je iznosila 7,6 posto, a najviše su joj doprinijele cijene hrane i pića koje su poskupjele 12,9 posto.

Rezultati ankete Centralne banke BiH provedene u septembru 2023. godine ukazuju na relativno ublažavanje kratkoročnih inflacijskih očekivanja za tekuću godinu. Očekivana agregirana inflacija za tekuću 2023. godinu iznosi 7,9 posto, što je niže od očekivanja iskazanih u junu 2023. godine.

– Inflacijska očekivanja za 2024. godinu u ovom krugu anketiranja iznose 5,2 posto, što je nešto blago niže nego očekivanja u junskoj anketi, ali govori da učesnici očekuju nastavak rasta cijena i ne očekuju brzo eliminiranje inflacije, saopštili su iz CBBiH.

Rezultati ankete sugerišu da su očekivanja da će inflacija do kraja godine imati blagu tendenciju pada, s tim da je i dalje na mnogo višem nivou od višegodišnjeg prosjeka.

Svjetska banka očekuje da će se inflacija stabilizirati na oko dva posto u 2024. i 2025. godini, nakon što će prema predviđanjima iznositi oko šest posto u 2023. godini.

Glavni rizici za inflaciju do kraja godine ostaju vezani za cijene energenata. (Indikator.ba)