BEOGRAD – Inicijativa “Otvoreni Balkan” je kao originalna ideja Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije dala očekivane rezultate i ukupna trgovinska razmjena između tri balkanske zemlje povećana je za 25 odsto, izjavio je lider Socijaldemokratskkog saveza Makedonije Dimitar Kovačevski.

Kovačevski je rekao da je trgovinska razmjena između tri zemlje povećana, kao i da je uspostavljen sistem slobodnog kretanja radne snage i lakši je protok robe.

Prema njegovim riječima, trgovina između Sjeverne Makedonije i Srbije povećana je za 50 odsto, razmjena između Sjeverne Makedonije i Albanije povećana je za 40 odsto, a ukupna razmjena između tri zemlje povećana je za 25 odsto.

“Ako pitate privrednike i kompanije da li se isplati, oni će reći `da`, ako pitate radnike, oni će reći `da`, a ako pitate političare, dobićete filozofiranje jer nemaju agendu”, istakao je Kovačevski.

On je dodao da su kao rezultat te inicijative uvedene zelene trake, uklonjen je veliki broj necarinskih barijera, usaglašene fitosanitarne kontrole, razjašnjene mnoge dileme i priznat i uspostavljen sistem za slobodno kretanje radne snage, prenose beogradski mediji.