MOSKVA – Rusija i Kina razgovarale su o pitanju snabdijevanja gasom na sastanku međuvladine komisije za energetiku i zaključili da će izvoz tog energenta preko gasovoda “Snaga Sibira” do kraja godine premašiti 22 milijarde kubnih metara prirodnog gasa predviđenih ugovorom, rekao je potpredsjednik Vlade Rusije Aleksandar Novak.

“Razgovarali smo o pitanju snabdijevanja. Ove godine će isporuke premašiti plan. Bilo je planirano 22 milijarde kubnih metara, a za 10 mjeseci obim je dostigao skoro 19 milijardi. To jest, za cijelu godinu, izvoz će biti veći od 22 milijardi kubnih metara”, rekao je Novak, prenosi TAŠ.

Prethodno je ruska kompanija Gasprom objavila da je od sredine novembra značajno povećala isporuke gasa Kini, u skladu sa ranije potpisanim sporazumom, prenosi ruski Energonjus.

Rusija je tokom prošle godine preko gasovoda “Snaga Srbije” izvezla ukupnu 15,5 milijardi kubnih metara gasa u Kinu. Očekuje se da će isporuka gasa Kini preko tog gasovoda do 2025. godine dostići maksimalno projektovani kapacitet gasovoda od 38 milijardi kubnih metara. (Tanjug)