BANJALUKA – Izgradnja mosta na Savi, koji bi trebalo da poveže autoput Banjaluka – Gradiška sa autoputem Beograd – Zagreb i tako Banjaluku uveže u evropsku putnu mrežu, trebalo bi da počne početkom naredne građevinske sezone, najavio je ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović.

On je istakao da je sa Hrvatskom postignut dogovor o uslovima pod kojima treba da se gradi most na Savi, te da je obaveza RS da učestvuje 50 odsto u finansiranju cijene izgradnje.

“Zajednička komisija odabrala je tip mosta, kao i projektante. `Hrvatske ceste` vode projekat, koji će uraditi Građevinski fakultet u Zagrebu. Očekujemo završetak projekta, kao i uslove pod kojima tender za odabir izvođača radova može biti raspisan do kraja ove godine, kako bi sama izgradnja počela početkom građevinske sezone naredne godine”.

Govoreći o hrvatskim interesima za završetak mosta na Savi, Čubrilović je rekao da će veliki dio Hrvatske koristiti saobraćajnice, pa ukoliko bude izgrađen planirani dio autoputa preko Glamoča prema Splitu, taj most će uvezivati i tu dionicu.

Ministar saobraćaja i veza RS podsjetio je da je pomoć sa nivoa BiH u pokušaju dogovaranja sa Hrvatskom izgradnje ovog mosta bila minimalna, navodeći da je dobra volja izostajala, naročito u vrijeme dok je ministar transporta i komunikacija BiH bio Božo Ljubić, a da ni neki ljudi iz RS koji su bili u vrhu tog ministarstva, nisu bili pretjerano zainteresovani da pomognu u ovom poslu.

Branko Dokić, predsjednik Komisije za saobraćaj i komunikacije parlamenta BiH, rekao je da je još 2004. godine s hrvatskim ministrom mora, prometa i infrastrukture Božidarom Kalmetom potpisao dokument kojim je regulisana izgradnja mosta na Savi, kada se hrvatska strana ponašala veoma korektno.

“Hrvatska se obavezala da uradi projekat i napravila je petogodišnji plan, koji je predviđao i izgradnju saobraćajnice od devet kilometara do Okučana, tačnije do spajanja s autoputem Beograd – Zagreb. Izgradnja te saobraćajnice bila je uslov za kreditiranje od Evropske banke za obnovu i razvoj. Evidentan je zastoj u posljednje vrijeme, ali razlog za to zaista ne znam”, rekao je Dokić.

Izvor Agencije