KOTOR VAROŠ – Udruženje poljoprivrednih proizvođača i stočara RS spremno je da pruži maksimalnu podršku u rješavanju problema kotorvaroških stočara kojima mljekara DTD iz Šnjegotine duguje za 450.000 litara isporučenog mlijeka, izjavio je predsjednik Udruženja Vladimir Usorac.

“Potrebno je organizovati otkup mlijeka sa zainteresovanom mljekarom i, ako se isplata ne realizuje u roku od dva mjeseca, treba podnijeti tužbu”, rekao je Usorac.

Usorac je najavio da će predložiti Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS da pozove direktora šnjegotinske mljekare Vjekoslava Jovića da izmiri dugovanja ili da će biti podnesen tužba, pa će morati da plaća kamate, jer stočari ne mogu dizati kredite i finansirati prerađivače, koji koriste beskamatno sredstva poljoprivrednika.

Vlasnik otkupne stanice Živko Gelić iz Zabrđa u opštini Kotor Varoš zatražio je od Usorca da posreduje u zakazivanju sastanka između stočara više opština banjalučke regije i Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede RS u vezi sa načinom naplate neisplaćenog mlijeka.

On je rekao da šnjegotinska mljekara od septembra prošle godine duguje kotorvaroškim stočarima i da je 464 kooperanta prije mjesec dana obustavilo isporuku mlijeka šnjegotinskoj mljekari zbog čega dnevno propada na hiljade litara, a ne mogu da održe i stočni fond.

Esad Hibić, predsjednik kotorvaroškog Udruženja govedara, koje broji više od 180 članova, rekao da su stočari spremni nastaviti isporuku mlijeka drugoj mljekari, uz garanciju da će biti realizovana redovna isplata.

Izvor Agencije