BANJALUKA – Bez obzira na to što proizvodnja oblovine u RS u prvih šest mjeseci ove godine bilježi pad za 16,6 odsto u odnosu na isti period lani, izvoz drveta iz Srpske veći je za dva i po puta nego uvoz, kazao je sekretar Udruženja prerade drveta u Privrednoj komori RS Lazo Šinik.

On ističe da je svjetska ekonomska kriza dovela do manje potražnje obrađenih drvnih sortimanata, a samim tim i do smanjenja proizvodnje u šumarstvu.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, u junu se na zalihama nalazilo 221.655 metara kubnih oblovine.

“Prodaja ovih sortimenata u prvoj polovini 2009. godine manja je za 17,4 odsto nego prošle godine u istom periodu”, podaci su republičkog Zavoda za statistiku.

Proizvodnja šumskih sortimenata u junu ove godine, prema podacima Zavoda za statistiku, bila je veća za 2,4 odsto nego u istom periodu lani, dok je prodaja sortimenata u junu 2009. godine bila manja za 6,7 odsto nego juna prošle godine.

“Uvoz oblovine iz Austrije i zemalja okruženja uticao je na to da se smanji njena proizvodnja i prodaja kod nas. Drvo i drvne prerađevine iz RS najviše se izvoze u Italiju, Srbiju, Hrvatsku i Sloveniju”, rekao je Šinik.

On kaže da su drvni prerađivači tražili da se smanji cijena oblovine, kako bi se tražnja za drvetom povećala, ali da do toga nije došlo.

“Cijene trupaca u zavisnosti od klase ostale su na nivou prošlogodišnjih, iako su prerađivači zahtijevali da se cijene vrate na onu s početka 2008. godine. U odnosu na trenutnu cijenu, to smanjenje iznosilo bi oko deset odsto”, kazao je Šinik i naglasio da su, bez obzira na krizu, domaći prerađivači ostali konkurentni kvalitetom i cijenama svojih proizvoda u odnosu na zemlje okruženja.

U FBiH ukupna proizvodnja šumskih sortimenata u prvih šest mjeseci 2009. u odnosu na isti period 2008. godine manja je za 234.000 kubnih metara ili 24,4 odsto. Proizvodnja sortimenata od četinara manja je za 39 odsto, a od lišćara manja za 18 odsto.

“Ukupna prodaja šumskih sortimenata u prvom polugodištu ove godine u odnosu na isti period prošle godine manja je za 30,6 odsto. Prodaja sortimenata od četinara manja je za 42,4 odsto, a lišćara za 19 odsto”, stoji u izvještaju Zavoda za statistiku FBiH.

Reprogram

Lazo Šinik kaže da je reprogram obaveza prema Elektroprivredi za utrošenu električnu energiju drvoprerađivača, koji je ponuđen u saradnji sa Ministarstvom industrije, energetike i rudarstva, prihvatljivo rješenje za veća preduzeća.

“Tražen je reprogram na 36 mjeseci sa grejs periodom i on bi se odnosio na obaveze dospjele na kraju prošle godine”, rekao je Šinik.

Izvor Glas Srpske