SARAJEVO – Uprkos padu izvoza od 16 odsto, domaća drvna industrija ostvarila je u prva tri mjeseca ove godine u odnosi na isti period 2008. ohrabrujuće rezultate, rečeno je na sjednici Grupacije drvne industrije Spoljnotrgovinske komore BiH koja je održana u Sarajevu.

"U prva tri mjeseca zabilježen je izvoz od 142 miliona KM i uvoz od oko 50 miliona KM. Stopa pokrivenosti uvoza izvozom iznosila je 281 posto i znatno je veća nego prošle godine kada je iznosila 219 odsto", kazala je Selma Bašagić, sekretar Grupacije.

Dodala je da je na slabiji izvoz uticalo smanjenje izvoza rezane građe od 41 posto, dok je izvoz finalnih proizvoda, odnosno namještaja zabilježio blago povećanje od 3,5 posto. Nažalost, povećan je izvoz, veoma jeftinih, proizvoda šumarstva od 32 posto, što čini 13 posto ukupnog izvoza drvne industrije.

Najveći kupci bh. namještaja su u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Hrvatskoj, Srbiji i Austriji.

"Još možemo govoriti o relativno dobrim rezultatima. Međutim, ova grana je izvozno orijentisana i može se očekivati trend smanjenja izvoza. U svakom slučaju predstoji velika borba za zadržavanje starih i pronalaženje novih kupaca", kazala je Bašagićeva.

Na sastanku je rečeno da se ova grana industrije prva našla na udaru krize, a neke kompanije već su krajem prošle godine počele da gube kupce, čak i na tržištima na kojima su godinama bile prisutne. No, vlasti nisu ništa učinile da pomognu, a prema riječima Slavice Josipović iz preduzeća FIS Vitez, nisu se u protekle dvije godine udostojile ni da odgovore na dopise Grupacije.

Rasim Hamidović, direktor preduzeća "TGS Hamidović" iz Kalesije, istakao je da u vrijem problema i pada narudžbi na evropskom tržištu postoje izgledne prilike za plasman proizvoda drvne industrije u zemlje Bliskog istoka i arapskog svijeta.

"Stigle su nam najave da se tamo otvaraju veliki poslovi, ali nam je potrebna logistika vlasti i dobra organizacija u firmama koje se bave ovim poslom jer ne možemo nastupati samostalno. Bez dobro osmišljene politike iza koje mora stati država nećemo moći sklapati ugovore", kazao je Hamidović.

Dodao da bi jedna ili više prezentacija u tom dijelu svijeta bh. firmama mogla donijeti velike poslove.

Na sastanku je izabrano novo rukovodstvo Grupacije, kojeg sačinjavaju Marijan Mišić iz "Nove forme" Šamac, Ismet Mujanović iz zavidovićke "Krivaje" i Ivica Bencun iz "Kontinentala" iz Kiseljaka.

Predsjedavajući u prvih 16 mjeseci biće Mišić, koji je najavio dalju borbu za što bolji privredni ambijent, ali je izrazio skepsu da se prilike mogu bitnije poboljšati.

Izvor Nezavisne novine