BANJALUKA – Republika Srpska je za tri mjeseca ove godine ostvarila ukupan obim robne razmjene sa inostranstvom od 1,74 milijarde KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 58 odsto.

Vrijednost ostvarenog izvoza u posmatranom periodu bila je 638,74 miliona KM, a uvoza 1,1 milijardi KM.

Vrijednost izvoza u prva tri mjeseca ove godine u odnosu na isti period prošle godine je veća za 14 odsto, a uvoza za 7,4 odsto.

Najveća ostvarena vrijednost izvoza u prvom tromjesečju od 112 miliona KM bila je u poslovanju sa Italijom, dok je vrijednost ostvarenog izvoza u Srbiju bila 98 miliona KM.

Iz Rusije je uvezena roba vrijedna 259 miliona KM, a iz Srbije roba vrijedna 161 milion KM.

Najveće učešće u izvozu imali su naftna ulja i ulja dobijena od bitumenoznih materijala, dok su u uvozu najveće učešće imali nafta i sirova ulja od bitumenoznih materijala.

Po ekonomskim grupacijama zemalja, Republika Srpska je za tri mjeseca ove godine u EU izvezla robu vrijednu 454,79 miliona KM, dok je uvoz iz Unije iznosio 447,13 miliona KM.

U zemlje CEFTA plasirana je roba u vrijednosti od 139,2 miliona KM, dok je iz te grupacije zemalja uvezena roba vrijedna 178,04 miliona KM.

Zavod za statistiku RS objavio je takođe da se martovske cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u prosjeku nisu mijenjale u odnosu na februarske.

U martu je u odnosu na februar najveće povećanje cijena od 1,6 odsto registrovano u grupi odjeća i obuća, zbog nove proljećne kolekcije, dok je pad cijena zabilježen u oblasti stanovanja, ostala dobra i usluge za 0,1 odsto, hrana i bezalkoholna pića za 0,2 odsto, te za 1,2 odsto u grupi rekreacija i kultura.

Godišnja inflacija u Srpskoj posmatrana u martu ove u odnosu na mart prošle godine imala je negativnu vrijednost od 1,7 odsto.

Cijene proizvođača industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u martu u odnosu na februar ostale su na istom nivou, dok su u odnosu na mart prošle godine niže za 1,2 odsto.

Cijene proizvođača industrijskih proizvoda na stranom tržištu u martu u odnosu na februar niže su za 0,2 odsto, a u odnosu na mart prošle godine niže su za 1,2 odsto. (Agencije)