SARAJEVO – Prošlogodišnji izvoz voća i povrća BiH koji je premašio 100 miliona KM, bio je za 20 odsto viši nego 2012. godine, dok je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 40 odsto, rečeno je u Spoljnotrgovinskoj komori BiH, koja je organizovala promociju kataloga proizvođača voća i povrća iz BiH.

text

Sekretar Asocijacije za poljoprivredu i prehrambenu industriju Spoljnotrgovinske komore BiH Tijana Slagalo izjavila je da je BiH, prema vrijednosti robe, prošle godine najviše izvozila smrznute maline – 20 odsto, te svježe šljive 10 odsto, dok je, prema količini, najviše izvozila svježe šljive – 23 odsto, te svježe jabuke i smrznute maline 12, odnosno devet odsto.

Ona kaže da su Hrvatska, Njemačka i Srbija najznačajnija izvozna tržišta, a jagodičasto voće, šljive i krastavac glavni izvozni proizvodi.„Kada je riječ o uvozu, osim tropskog voća, dominiraju jabuke, paprike, krompir i paradajz“, navela je ona.

Slagalo je naglasila da je BiH prošle godine uvezla voća i povrća u vrijednosti od oko 244,8 miliona KM, što je za oko osam odsto više od 2012. godine, te dodala da se najviše uvozilo iz zemalja regiona, te iz Italije, Turske i Holandije.

Generalni sekretar Spoljnotrgovinske komore BiH Zdravko Marinković rekao je da ova grana privrede zbog stalnog rasta izvoza, koji bilježi iz godine u godinu, zavređuje mnogo veću pažnju.

Prema njegovim riječima, to je jedan od razloga za izdavanje ovog kataloga koji obuhvata 35 kompanija sa cijelog područja BiH i koji je objavljen na njemačkom i engleskom jeziku, jer se pokazalo da je njemačko tržište dobar konzumet ovih proizvoda.

„Proizvodi ovog sektora privrede imaju prođu na evropskom tržištu. Mislimo da je on značajan potencijal i na ovakav način Komora i njeni partneri daju doprinos da se kompanije iz ovog sektora kvalitetnije predstave posredstvom kataloga na inostranom tržištu“, rekao je Marinković na konferenciji za novinare.

On je naveo da su, osim Komore, u izradi kataloga učestvovali i Američka agencija za međunarodni razvoj /USAID/ i Švedska međunarodna razvojna agencija /SIDA/, koje u BiH provode projekat „Farma“, te da im je u izradi pomogla i Švajcarski program za podršku izvoza u EU i Švajcarsku /SIPPO/.

Predstavnik Zadruge „Bios“ iz Visokog Nermin Kadrić rekao je da je potrebno uraditi sinergiju svih nadležnih institucija u BiH i proizvođača, kako bi proizvodi u BiH bili konkurentniji na inostranom tržištu.

On je naglasio da treba raditi na svijesti kupaca u BiH, kako bi se opredijelili za domaće proizvode, dodavši da je poražavajući podatak da u lancima marketa u BiH na policama ima mali broj domaćih proizvoda.

Prema njegovim riječima, zajednički rad Spoljnotrgovinske komore BiH i proizvođača voća i povrća u BiH su obezbijedili rezultate, koji se vide u povećanom izvozu.

Predstavnik SIPPO Boris Tadić rekao je da ova organizacija od 2010. godine aktivno djeluje u BiH, odnosno provode aktivnosti u metaloprerađivačkoj industriji, tehničkoj preradi drveta, te pomaže promociju ljekovitog bilja i svježeg voća i povrća.

Prema njegovim riječima, SIPPO organizuje i kurseve, odnosno radionice, kako bi proizvođači voća i povrća podigli nivo izvoza na viši nivo.