MOSTAR – Izgradnju jadransko-jonske magistrale treba proglasiti projektom od državnog interesa, zaključili su entitetski i državni ministar saobraćaja nakon sastanka u Mostaru.

Božo Ljubić, ministar saobraćaja i veza BiH, Nedeljko Čubrilović, ministrar saobraćaja i veza RS, te Nail Šečkanović, federalni resorni ministar, složili su se da je potrebno ubrzano donijeti odluke o izgradnji te saobraćajnice i nakon toga stupiti u kontakt sa zemljama članicama jadransko-jonske inicijative.

Tu inicijativu, osim BiH, čine Hrvatska, Albanija, Crna Gora i Grčka.

Ljubić je rekao da neće biti značajnijih izmjena trase koridora 5c, na koju će se priključiti jadransko-jonska saobraćajnica.

Čubrilović je istakao da je potrebno što prije sa dogovorenim zaključcima ići prema entitetskim vladama i Savjetu ministara, kako bi što prije počela realizacija.

“Republika Srpska ima interes u jadransko-jonskoj magistrali zbog toga što će taj put povezati Herecegovinu, od čega će taj dio RS značajno finansijski profitirati”, rekao je ministar saobraćaja RS.

Govoreći o dinamici izgradnje koridora 5c, Ljubić je najavio da u prvoj polovini sljedeće godine počinje izgradnja na četiri tačke, koje se odnose na područje oko Svilaja, na rijeci Savi, zatim nastavak radova na dionici od Kaknja prema Zenici, dionicu Sarajevo – Tarčin, te dionicu od Počitelj prema granici s Hrvatskom.

On je naveo da se projekat odvija u skladu sa dinamikom studije izvodljivosti, te da bi trebalo da bude završen do 2012. godine.

Izvor Agencije