Ekonomije Japana i Velike Britanije ušle su u recesiju – navode ekonomski portali i agencije. Japanska ekonomija ušla je u recesiju u četvrtom tromjesečju 2023. godine, što se dogodilo prvi put od kraja 2018. godine, pokazuju podaci japanske službe za statistiku.

I britanska ekonomija pala je u recesiju u drugoj polovini 2023. godine, što predstavlja težak udarac za premijera Rišija Sunaka koji je obećao da će podstaći rast uoči izbora.

Pad realnog BDP-a u Japanu u periodu oktobar-decembar 2023. godine iznosio je 0,1 odsto na tromjesečnom nivou, a u periodu juli-septembar 0,8 odsto.

Na taj način je ova zemlja ušla u recesiju, prvu od trećeg i četvrtog tromjesečja 2018. godine.

Tehnička recesija je pad BDP-a dva uzastopna tromjesečja – napominju agencije, a do nje dolazi zbog smanjenja potrošnje stanovništva i države. Poljedica toga su smanjenje prodaje i potražnje za radnom snagom u povezanim industrijama.

Krajem 2023. Japan je Njemačkoj ustupio mjesto treće ekonomije na svijetu – njegov nominalni BDP u dolarima iznosio je 4,21 biliona, dok je njemački bio 4,46 biliona.

Britanska ekonomija takođe je pala u recesiju.

Pad BDP-a iznosio je 0,3 odsto više od očekivanog u periodu od septembra do decembra, nakon što je smanjen za 0,1 odsto između jula i septembra, pokazuju zvanični podaci.