NJUJORK – Kakao je na svjetskom nivou oborio rekord kada je riječ o cijeni sa 5.874 dolara po toni, što je posljedica suše na plantažama u zapadnoj Africi.

Ova cijena, zabilježena na tržištu u Njujorku, gotovo je dvostruko veća nego početkom prošle godine, prenosi BBC. Kakao je poskupjeo zbog loše žetve izazvane sušom, prije svega u zemljama koje su dva najveća svjetska proizvođača – Gani i Obali Slonovače.

Britanski javni servis ističe da je suša u zapadnoj Africi zapravo posljedica klimatskog fenomena El Ninjo.

“Trgovci se plaše još jedne loše godine u proizvodnji, a strahove je uvećao El Ninjo, koji ugrožava usjeve u zapadnoj Africi zbog vrućeg i suvog vremena”, rekao je analitičar Džek Skovil.

Poskupljenje zrna kakaa povećava troškove velikih proizvođača čokolade, što će se odraziti na cijenu za potrošače, ukazuje BBC.

Proizvođač čokolade ”Herši” u četrvrtak je objavio da su njegovi prihodi u četvrtom kvartalu prošle godine smanjeni 6,6 odsto, pošto su građani pod pritiskom inflacije kupovali manje slatkiša.

U decembru 2023. britansko udruženje za zaštitu potrošača “Which?” saopštilo je da su cijene pojedinih prazničnih čokoladnih bonbonjera povećane za najmanje 50 odsto u odnosu na isti period 2022. godine, dok su u novembru cijene čokolada u britanskim supermarketima porasle za 15,3 odsto, piše Tanjug.