BIJELJINA – U bijeljinskoj Prehrambenoj industriji “Sava Semberija” trenutno se prerađuju kajsije nakon što je završena planirana prerada jagode i višnje, rekla je direktor “Save” Jagoda Krsmanović.

Ona je navela da je u planu “Save Semberije” da težište proizvodnje ove godine bude krastavac, paprika i paradajz.

“Ove godine smo preradili nešto veće količine voća u odnosu na prošlu, ali i to nije naš krajnji cilj. Idemo i dalje osavremenjujući i pospješujući rad nabavkom neophodne nove opreme”, rekla je Krsmanovićeva.

U “Sava Semberiji” zaposleno je 70 radnika, ali trenutno u kampanji radi 50 sezonaca čiji će broj, kako potrebe budu rasle, biti povećavan.

“Ovo se posebno odnosi na avgust kada pristupimo preradi kornišona, ali radimo uskoro i malinu. Sve do oktobra kako prispjeva određena kultura sezonski radnici će, shodno potrebama, biti upošljavani u našim pogonima”, rekla je Krsmanovićeva.

U “Sava Semberiji” radi se u dvije smjene po osam časova, na dvije linije, a od početka prerade krastavca ići će se i u tri smjene kada će biti povećavan broj radnika do oktobra, do kada traje kampanja.

Krsmanovićeva je istakla da je, nakon uspješno obavljene revitalizacije pogona od juna 2010. godini kada je “Sava Semberija” počela da radi poslije skoro 20 godina, u ovoj godini nastavljena nabavka opreme koja je neophodna za dobijanje standarda i unapređenje proizvodnje.

“Osim radova u proizvodnom pogonu, gdje su obezbijeđeni svi neophodni sanitarni preduslovi za rad i boravak radnika, provođene su i aktivnosti na izradi dominantnih i internih provjera da bi u prvoj polovini ovog mjeseca bila izvršena sertifikacija za ISO 9000 i Hasap”, rekla je Krsmanovićeva.

Iz Službe za informisanje ove firme Srni je potvrđeno da će u četvrtak, 7. jula, u 9.00 časova “Savu” posjetiti premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić sa nekoliko ministara.

Izvor Agencije