PEKING – Kineske vlasti uvele su nove mjere u borbi protiv krize u sektoru nekretnina, uključujući smanjenje učešća za kupovinu nekretnine i podsticanje lokalnih vlasti da kupuju neprodatu imovinu.

Problemi na kineskom tržištu nekretnina imaju veliki uticaj na drugu po veličini svjetsku ekonomiju, budući da je industrija ove zemlje do skoro bila ključni pokretač ekonomskog rasta.

Narodna banka Kine (PBOC) saopštila je da će izdvojini 300 milijardi juana (41,5 milijardi dolara) za podršku pristupačnom stanovanju.

Novac će biti namijenjen za podršku lokalnim državnim preduzećima kako bi kupila neprodate kuće, rekao je Tao Ling, zamjenik guvernera centralne banke na brifingu za novinare.

Ranije je potpredsjednik He Lifeng rekao zvaničnicima da lokalne samouprave mogu da kupuju nekretnine po ”razumnim cijenama“ i prodaju ih kao pristupačne stanove, navodi državna novinska agencija Sinhua.

He nije ponudio detalje o broju nekretnina koje bi se mogle kupiti ili u kom vremenskom okviru će inicijativa trajati. Centralna banka zemlje je takođe ukinula minimalnu stopu na hipoteku i smanjila minimalno učešće za kupce prve kuće sa 20 odsto na 15 odsto.

Minimalni depozit za kupovinu druge nekretnine smanjen je na 25 odsto sa prethodnih 30 odsto, piše BBC.

Brojke pokazuju da su cijene novih kuća u aprilu pale deseti mjesec zaredom, a pad od 0,6 odsto na mjesečnom nivou bio je najoštriji pad od novembra 2014.

Kineski investitori u imovine suočavaju se sa velikim finansijskim pritiskom od 2021. godine, kada su vlasti uvele mjere za suzbijanje iznosa koji bi velike kompanije za nekretnine mogle da pozajme. Od tada je nekoliko velikih investitora izmirilo svoje dugove. U januaru je sud u Hongkongu naložio likvidaciju Evergrande-a, koji je najzaduženiji investitor na svijetu.