ŠANGAJ – Kineski privredni rast u trećem tromjesečju bio je jači od očekivanog, jačajući nade da će drugo najveće svjetska privreda ispuniti ili čak premašiti cilj Pekinga za oko 5% ove godine.

Privredna aktivnost pokazuje znakove stabilizacije prema nedavnim podacima. Septembarski podaci za maloprodaju i industrijsku proizvodnju takođe su u srijedu nadmašili srednje prognoze, s kumulativnim ispisom ulaganja u osnovna sredstva za prvih devet mjeseci ove godine malo ispod očekivanja.

Kina je zabilježila rast od 4,9% u tromjesečju od jula do septembra u odnosu na prethodnu godinu, navodi se u saopštenju kineskog Nacionalnog ureda za statistiku u srijedu.

To je više od očekivanja ekonomista za BDP od 4,6 posto u trećem tromjesečju, prema anketi Rojtersa. Ovo slijedi ispis od 6,3% za tromjesečje april-juni i rast od 4,5% za tromjesečje januar-mart.

Na tromjesečnom nivou, kineska privreda poraslo je 1,3% u trećem tromjesečju, što je više od očekivanja ekonomista za rast od 0,9%. Rast BDP-a u drugom tromjesečju revidiran je na 0,5%.

Kina je takođe objavila mjesečne podatke u srijedu, izvijestivši o rastu industrijske proizvodnje od 4,5% i porastu maloprodaje od 5,5% u rujnu u odnosu na prethodnu godinu — oboje blago nadmašujući tržišna očekivanja.

Investicije u dugotrajnu imovinu porasle su za 3,1% u prvih devet mjeseci ove godine u usporedbi s istim kumulativnim periodu prije godinu dana, nešto niže od prosječne prognoze rasta od 3,2%.

Sektor nekretnina u zemlji i dalje je kočnica za privredu, s padom ulaganja u nekretnine za 9,1% u periodu od januara do septembra u odnosu na godinu ranije.

Nezaposlenost je pala na 5% u rujnu s 5,2% mjesec dana ranije.

“Uopšteno, nacionalna se ekonomija nastavila oporavljati u prva tri tromjesečja, a razvoj visoke kvalitete solidno je napredovao, postavljajući čvrste temelje za postizanje godišnjih razvojnih ciljeva”, rekao je kineski Nacionalni ured za statistiku u izjavi, prenosi CNBC. prijevod kineskog teksta.

“Međutim, takođe moramo primijetiti da vanjsko okruženje postaje sve složenije i oštrije, domaća potražnja još je nedostatna, a temelje za privredni oporavak tek treba konsolidovati”, dodao je ured.

Zajedno s mjesečnim podacima objavljenim prošle sedmice, najnovije saopštenje dodatno je naglasilo ono što su kineski najviši čelnici označili kao “mučan” privredni oporavak nakon kovida.

Kineske potrošačke cijene u septembru su bile nepromijenjene, na rubu deflacije, dok je indeks proizvođačkih cijena zabilježio usporavanje godišnjeg pada već treći mjesec.

Septembarski izvoz pao je manje od očekivanog, iako je uvoz pao nešto gore od očekivanog. (Seebiz)