PEKING – Kina je u ponedjeljak saopštila da je bruto domaći proizvod u drugom tromjesečju porastao za 6,3% u odnosu na godinu prije, što nije očekivano.

Stopa nezaposlenosti među mladim ljudima u dobi od 16 do 24 godine iznosila je u junu 21,3%, što je novi rekord.

Ispis BDP-a od 6,3% za drugo tromjesečje označio je tempo rasta od 0,8% u odnosu na prvi kvartal, što je sporije od tromjesečnog tempa od 2,2% zabilježenog u prva tri mjeseca ove godine.

Analitičari koje je anketirao Rojters predviđali su povećanje BDP-a od 7,3 posto u drugom tromjesečju.

Portparol Nacionalnog ureda za statistiku Fu Linghui istaknuo je da se Kina suočava sa složenim geopolitičkim i privrednim međunarodnim okruženjem. Takođe je rekao da Kina još može postići svoj cilj rasta za cijelu godinu. Peking je u martu postavio cilj od oko 5% rasta za 2023.

Maloprodaja za jun porasla je za 3,1%, malo ispod očekivanih 3,2%. U okviru trgovine na malo najviše je porasla prodaja ugostiteljskih proizvoda, proizvoda za sport i zabavu te alkoholna pića i duhan.

Automobili, kancelarijski proizvodi i roba za svakodnevnu upotrebu zabilježili su pad prodaje u junu u odnosu na godinu prije. Online prodaja fizičke robe porasla je za 6,7% u junu u odnosu na godinu prije, sporije nego u maju, prema izračunima CNBC-a na temelju službenih podataka kojima se pristupa putem Wind Informationa.

Industrijska proizvodnja za jun porasla je za 4,4% u odnosu na godinu prije, što je bolje od prognoziranih 2,7%.

Investicije u dugotrajnu imovinu za prvu polovinu godine porasle su za 3,8%, bolje od predviđenih 3,5%. U okviru ulaganja u dugotrajnu imovinu, u ljunu su ulaganja u nekretnine dodatno pala na godišnjem nivou nego u maju. Ulaganja u proizvodnju rasla su stabilnim tempom, dok je rast ulaganja u infrastrukturu usporen.

Stopa nezaposlenosti u gradovima u junu je iznosila 5,2 posto.

Na pitanje o izgledima za drugo poluvrijeme, Fu je rekao kako očekuje da će ulaganja u nekretnine ostati niska u bliskoj budućnosti.

Takođe je rekao da bi nezaposlenost mladih mogla dodatno porasti prije nego što se smanji nakon avgusta.

Kina je u decembru ukinula kontrolu Covid-19. Početni ekonomski oporavak izgubio je snagu. Ogromni sektor nekretnina bori se s oporavkom, dok je izvoz pao zbog pada globalne potražnje.

Unutar Kine, slaba potrošačka potražnja nije dovela do promjene cijena u junu. Narodna banka Kine rekla je prošli sedmice da očekuje pad u maju, ali se očekuje da će se inflacija vratiti kasnije ove godine.

Domaća putovanja bila su svijetla tačka u oporavku. Urbano stanovništvo više je nego udvostručilo svoju turističku potrošnju u prvoj polovini godine u odnosu na godinu prije, na 1,98 trilijuna juana (280 milijardi dolara), prema Ministarstvu kulture i turizma. Međutim, navodi se da je potrošnja ruralnih stanovnika na putovanja porasla samo za oko 40% u to vrijeme.

Ukupni ukupni iznos od 2,3 biliona juana u prvom polugodištu manji je od 2,78 biliona juana prijavljenih za prvih šest mjeseci 2019., prije pandemije, pokazuju službeni podaci.

Peking je prošle sedmice rekao da će produžiti mjere potpore nekretninama. Vlasti su takođe najavile široku podršku  izvozu. Zemlja je takođe produžila poreske olakšice za kupovinu električnih automobila, rastuće industrije koju vlada želi podržati.

No, Peking je inače pokazao nevoljkost da se upusti u veće podsticaje, posebno jer je dug lokalnih vlasti naglo porastao. Sastanak Politbiroa koji se očekuje kasnije ovog mjeseca mogao bi pružiti više detalja o privrednoj politici. (Seebiz)