BANJALUKA – Ministarstvo saobraćaja i veza RS je s kineskom Korporacijom za mostove i puteve potpisalo Memorandum o razumijevanju o realizaciji projekta gradnje autoputa Brčko – Bijeljina.

Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja u Vladi RS, rekao je nakon potpisivanja da je došao pravi trenutak za iskorištavanje sredstava koje je kineska vlada usmjerila u zemlje regije, angažujući svoju građevinsku operativu.

"Ona se na projektima koji su rađeni u regiji pokazala kao veoma stručna, sa dobrim standardima, poštivanjem rokova i svega onoga što nosi jedan ovakav ugovor. Nadam se da ćemo brzo raditi na ovom projektu, kao što je ova kompanija radila s Vladom Crne Gore", rekao je Čubrilović, pojasnivši da je s Crnom Gorom u roku nekoliko mjeseci ugovor ispregovaran i potpisan.

On je izrazio očekivanje da će Vlada RS kroz ovaj memorandum dobiti slične uslove kao što ih je dobila Crna Gora, a cijeli posao, prema Čubrilovićevim očekivanjima, do jeseni bi trebalo da bude priveden kraju.

"Sastavni dio memoranduma je i datum do kojeg on vrijedi, a to je do 31. decembra ove godine. Ukoliko do tada ne bude sporazuma, on više nema svoju važnost. Isto tako, ukoliko ova kompanija ne obezbijedi finansijsku podršku za ovaj projekat do tog datuma, on takođe nema svoju vrijednost", rekao je Čubrilović.

Ministar saobraćaja je dodao da je o vrijednosti projekta rano govoriti, jer će ona biti utvrđena pregovorima.

Zang Ksiojuan, predstavnik kineske Korporacije za mostove i puteve, zahvalio je Vladi RS na ukazanom povjerenju.

On je izrazio očekivanje da će na istom mjestu stajati za tri godine kako bi objavio puštanje u saobraćaj 30 kilometara duge trase autoputa.