BANJALUKA, Drvno-industrijsko preduzeće (DIP) “Kozara” iz Kozarske Dubice prodato je u četvrtak za 2,05 miliona maraka “Impregnaciji” iz Beograda, čiji je vlasnik srpska kompanija “Cepter”.

Stečajni upravnik u DIP “Kozara” Dušan Kovačević rekao je, poslije sedme po redu licitacije u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci, da su se za dubičko preduzeće “takmičila” četiri ponuđača.

– Uslove licitacije je ispunjavalo samo “Cepterovo” preduzeće “Impregnacija” i za 2,05 miliona maraka postalo je novi vlasnik “Kozare” – rekao je Kovačević.

On je naglasio da je “Cepter” kupovinom “Kozare” preuzeo na sebe obavezu da zaposli određeni broj radnika, te da se tri godine bavi osnovnom djelatnošću ovog preduzeća, a to je proizvodnja namještaja.

Predstavnik beogradske “Impregnacije” Andrija Mišković rekao je da će za dva mjeseca, kada budu završene potrebne procedure, početi oživljavanje dubičke firme.

– Potrudićemo se da preduzeće “Kozara” oživi i da ponovo počne da radi punom parom – rekao je Mišković.

On je naglasio da će najprije sagledati sve moguće potencijale preduzeća i po potrebi zamijeniti dotrajalu tehnologiju.

– Nastojaćemo da ne proizvodimo samo čuveni namještaj ovog preduzeća – “Barbara”, već da počnemo da proizvodimo i druge vrste namještaja – istakao je Mišković.

Predstavnik “Impregnacije” dodao je da će ova firma nastojati da doprinese industrijskom i ekonomskom razvoju Kozarske Dubice, ali i regije.

Stečaj u DIP “Kozara” pokrenut je 2008. godine, a ukupna dugovanja preduzeća iznosila su oko 15,9 miliona maraka.

Skupština povjerilaca početkom decembra odlučila je da se preduzeće ne može prodati ispod dva miliona maraka. Vrijednost DIP “Kozara” ranije je procijenjena na 11 miliona maraka.

Ponuđači

Na licitaciji za kupovinu DIP “Kozara”, pored beogradske “Impregnacije”, učestvovala su i preduzeća “Foresta” iz Kostajnice, “Novi drvni kombinat” iz Sremske Mitrovice i “Agroflora” iz Kozarske Dubice.

Izvor Glas Srpske