BANJALUKA – Zbog sukoba u Libiji 17 firmi iz BiH prekinulo je poslove vredne više od milijardu evra, a ako se kriza u toj zemlji nastavi, neke od njih mogle bi da bankrotiraju. Veliki problem su i radnici evakuisani iz Libije koji su sada praktično nezaposleni, tvrde ekonomski eksperti.

Poljašević: Nadamo se da će kriza proći

Predsednik Spoljnotrgovinske komore BiH Veselin Poljašević kaže za naš list da niko trenutno ne može da proceni koliki su gubici firmi iz BiH zbog prekinutih poslova u Libiji.

– Sledeće nedelje imaćemo sastanak predstavnika svih kompanija koje tamo rade, pa će to biti prilika za razmenu informacija i definisanje strategije. Za nadati je da će se situacija u Libiji smiriti, jer u protivnom će firme iz BiH imati velike probleme, a neke bi čak mogle da dođu i do ivice bankrota – kaže Poljašević.

Prema dostupnim informacijama, u Libiji je bilo angažovano 17 firmi iz BiH od kojih je većina odlučila da evakuiše svoje radnike zbog katastrofalne bezbednosne situacije u toj zemlji.

Izgubljeno tržište

Neke kompanije, pre svega iz FBiH, bile su angažovane na milionskim poslovima i već sad beleže gubitke koji bi mogli da budu sanirani, ali samo ako bi se situacija u toj afričkoj zemlji brzo smirila. U suprotnom, osim što bi ostale bez planiranih prihoda, te kompanije bi imale i problem sa prebacivanjem svojih radnika na druge poslove, zbog čega bi mnogi od njih mogli da ostanu bez radnih mesta.

Direktori najvećih kompanija iz FBiH angažovanih na poslovima u Libiji još ne žele da govore o posledicama sukoba u toj zemlji na njihovo poslovanje jer im je trenutno glavni prioritet izvlačenje radnika. S druge strane, Slavko Petrović, direktor banjalučkog „Kosmosa", preduzeća čija su se četiri radnika prošle sedmice, uz pomoć ambasade Srbije izvukla iz Libije, kaže da su firme koje su imale najveći deo poslova u toj zemlji sada u velikim teškoćama jer su izgubile veliko tržište.

– To se neće mnogo odraziti na nas, jer mi u Libiji nismo učestvovali sa velikim kapacitetima, ali sigurno je da će se ostale firme iz BiH naći u ozbiljnom problemu. Niko ne zna kada će, i da li će, započeti poslovi biti nastavljeni. Doduše, ako dođe do promene vlasti tamo i ako se situacija smiri, ne bi trebalo da bude većih problema da se započeti projekti nastave, jer iza njih stoje međunarodni ugovori. Imamo naznake da bi neke poslove u Egiptu koji su prekinuti iz sličnih razloga, uskoro mogli da nastavimo – kaže Petrović.

Nema drugih poslova

On takođe smatra da bi veliki broj radnika iz BiH koji ostane bez posla u Libiji i zbog toga se vrati kući, mogao da ima velike probleme sa traženjem novog angažmana.

– Mnogi od njih su planirali da i po godinu dana rade u Libiji. Sada su pred velikim problemom, i radnici i njihovi poslodavci – zaključuje Petrović.

Ekonomski ekspert Igor Gavran kaže za Press RS da je podatak da su firme iz BiH u Libiji imale poslove vredne milijardu evra realan, ali da tu cifru ne treba posmatrati kao gubitak jer veći deo tog novca još nije zarađen.

– O toj brojci možemo govoriti samo u slučaju katastrofalnog scenarija u kome bi baš svi ugovoreni poslovi propali, ali trenutno nema informacija o raskidima ugovora – kaže Gavran.

a2

fakti

– Sukobi u Libiji počeli su sredinom februara i usmereni su na rušenje režima Moamera Gadafija

– U Libiji je boravilo oko 1.500 radnika iz BiH

– U toj afričkoj zemlji angažovano je 17 bh firmi

– Procenjuje se da su te kompanije ugovorile poslove vredne oko milijardu evra

On ističe da je, bez ikakve sumnje, jedna od najtežih posledica krize u Libiji gubitak radnih mesta za radnike iz BiH. Gavran, međutim, kaže da to zasad ne znači automatski otkaz svim radnicima koji su bili angažovani u toj afričkoj zemlji.

– U tim kompanijama imamo radnike u stalnom radnom odnosu koji bi, po povratku iz Libije, i dalje ostali zaposleni. Međutim, dosta radnika je angažovano na određeno vreme, samo za te poslove, i oni bi zaista mogli da ostanu bez posla. Ipak, ako dugoročno gledamo kompletnu situaciju, odnosno ako se kriza u Libiji nastavi, naše firme bi se zaista mogle naći u velikim problemima, i ne samo što bi radnici ostali bez posla već bi bilo dovedeno u pitanje i postojanje tih kompanija – kaže Gavran.

On ističe da još jedan problem leži u činjenici da trenutno ne postoji alternativa poslovima koje su kompanije iz BiH imale u Libiji.

– Naravno, alternativa je ceo svet, ali da su naše firme mogle da nađu posao u drugim zemljama, one sigurno ne bi ni išle u Libiju. Zato je jedina prava alternativa, u stvari, smirivanje sukoba u toj zemlji i povratak naših firmi na posao – zaključuje Gavran.

Izvor Press RS