Udruženje ekonomista RS SWOT i Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH organizuju nagradni konkurs za najbolji novinski članak ili TV prilog koji se tematski bavi problemima crnog tržišta duvanskih proizvoda u BiH. Član žirija, osim predstavnika Udruženja ekonomista SWOT i UIO BiH, biće i predstavnik Udruženja novinara BiH – Klub novinara Banja Luka, i nezavisni ekonomski ekspert.

Konkurs se organizuje u sklopu nastavka kampanje „Stop švercu“, koji zajednički realizuju UIO i Udruženje ekonomista RS SWOT.

Razlog za organizovanje je konkursa da se dodatno pojačaju napori kako bi se ukazalo na problem crnog tržišta duvanskih proizvoda koje na godišnjem nivou odnosi na stotine miliona Konvertibilnih maraka iz legalnih tokova novca.

Pored enormnih ekonomskih gubitaka, crno tržište duvanskih proizvoda je pogubnije i po zdravlje građana, jer se ni na koji način ne može kontrolisati. Tačnije ne može se kontrolisati kvalitet, uslovi skladištenja, transporta, lokacije prodaje i sl.

Imajući u vidu uticaj medija, smatrali smo da oni mogu biti snažna poluga u borbi sa crnim tržištem.

Sa zdravstvenog aspekta posmatrano, tek kada se promet cigareta i duvanskih proizvoda vrati u legalne tokove institucije će moći da prave realne strategije za smanjenje pušenja koje u svakom smislu štetno po zdravlje.

 

Uslovi konkursa