BANJALUKA – Virus korona poljuljao je privredu Republike Srpske što potvrđuje i podatak da je izvoz robe u aprilu pao za vrtoglavih 29,4 odsto, dok je uvoz skliznuo za 30,1 odsto u odnosu na isti mjesec lani, što je, prema riječima privrednika, samo najava još težeg scenarija.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Srpska je u prošlom mjesecu na inostrano tržište plasirala robu vrijednu 219 miliona, dok je u istom periodu uvezena roba “teška” 293 miliona maraka.

Loš april srozao je rezultat za cijeli kvartal, pa je prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u periodu od januara do kraja aprila izvoz pao za 11,7 odsto, a uvoz za 9,7 procenata.

Direktor Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić kaže za “Glas Srpske” da su prva tri mjeseca u ovoj godini pokazivala blagi oporavak privrede u Srpskoj u odnosu na prošlu godinu i ulivala nadu da će krajnji rezultat biti bolji, te da su dešavanja u aprilu donijela obeshrabrenje.

“Pandemija virusa korona zaustavila je sve proizvodne aktivnosti, a najviše je pogodila izvozna preduzeća, što se odrazilo na pad spoljnotrgovinske razmjene. Roba nije mogla izlaziti zbog problema na granicama, kamioni su i po 48 časova čekali na prelazak u Hrvatskoj i sve to dovelo je do drastičnog pada”, rekao je Ćorić.

Naglasio je da ga mnogo više zabrinjava ono što slijedi, jer se negativan trend nastavio i u maju.

“Posebno je pogođena metalska industrija. Prognoze za maj su loše i pitanje je kako će naša preduzeća to prebroditi. Posebno zabrinjava to što se sporo oporavljaju i evropske zemlje, poput Italije koja je među našim najvažnijim partnerima pa je ovakav rezultat u aprilu najava samo još goreg scenarija koji je pred nama”, upozorio je Ćorić i dodao da bi sve to moglo dovesti i do otpuštanja radnika u idućem periodu.

Ćorić podsjeća da su privrednici preživjeli april zahvaljujući zalihama repromaterijala i godišnjim odmorima, te da su na taj način donekle premostili prošli mjesec, ali da im sada glavobolju zadaju puna skladišta proizvoda koja ne mogu plasirati na tržište.

“Bez obzira na ublažavanje mjera treba i dalje voditi računa i preduzimati sve mjere zaštite radnika u preduzećima, jer ukoliko epidemija eskalira to će nas dokrajčiti”, kazao je Ćorić.

Ekonomisti smatraju da su ovakve posljedice pandemije bile očekivane, jer je rad na dva mjeseca bili gotovo potpuno zaustavljeni.

“Posljedice virusa korona osjete se u svim segmentima, od zarada, spoljnotrgovinske razmjene do priliva novca po osnovu PDV-a. Štete se još sabiraju i veoma je važno da nadležni utvrde adekvatne mjere za oporavak privrede i izlazak preduzeća iz krize”, rekao je ekonomista Zoran Pavlović.

Plata pala za 10 KM
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku prosječna plata nakon oporezivanja u aprilu je iznosila 946 maraka, što je za deset maraka manje u odnosu na prosječnu martovsku platu u Srpskoj.

“Preduzeća u kojima se plate zarađuju, poput onih u prerađivačkoj industriji gdje dobar radnik u normalnom vremenu i prebaci broj radnih sati nisu radila punim kapacitetom, nije bilo tih prekovremenih sati i  smatram da je to uticalo na smanjenje plata”, rekao je Pero Ćorić. (Glas Srpske)