TESLIĆ – Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da, na osnovu dosadašnjih podataka, uvoz mesa u BiH nije povećan.
“Istina je da je smanjen konzum u BiH i da je smanjen spoljnotrgovinski promet s obzirom da je pandemija uzrok kompletnog poremećaja”, rekao je Košarac.

On je poručio da apsolutno želi da promoviše zaštitu domaće proizvodnje i međunarodnih ugovora koje je potpisala BiH.

“Ali, kada bih birao jedno ili drugo, uvijek bih izabrao zaštitu domaće proizvodnje na način da donesemo određene mjere koje će dati vrlo jasan stimulans domaćoj proizvodnji”, rekao je Košarac.

On je naveo da je Savjet ministara, uprkos negodovanjima međunarodnih faktora, donio odluku o preferencijalnom učešću kompanija iz BiH sa 30 odsto u sistemu javnih nabavki i da to govori da i u sistemu javnih nabavki, ne samo kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja već generalno snabdijevanje domaćih javnih kompanija, da se daje primat domaćoj proizvodnji.

“S tog aspekta smo još jednom potvrdili vrlo jasan stav da želim da promovišem i zaštitim domaću proizvodnju”, rekao je Košarac.

On je najavio da će narednih dana biti konstituisana radna grupa za zaštitu domaće proizvodnje i izrazio uvjerenje da će na temelju primarnog političkog stava da se zaštiti i promoviše domaća proizvodnja, razmatrati i ovakav stav.

“Mi smo bili informisani od poljoprivrednih proizvođača da su imali određenu vrstu zastoja prilikom spoljnotrgovinskog prometa nekih proizvoda za zemlje EU. Moram da kažem da smo reagovali i da danas mogu da posvjedočim da u spoljnotrgovinskom prometu nisu imali tu vrstu problema za izvoz određenih proizvoda u zemlje EU, za ša BiH ima saglasnost i dozvolu”, rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, resorno ministarstvo je danonoćno radilo tokom pandemije s ciljem da se omogući spoljnotrgovinski promet sa zemljama Cefte. (Srna)