SARAJEVO – Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić je tokom susreta sa ambasadorom Japana u BiH Futao Motaijem izrazio zadovoljstvo zbog postizanja dogovora vlasti BiH i Međunarodnog monetarnog fonda o novom stend baj aranžmanu, navodeći da su u osnovi novog aranžmana uštede u budžetima na svim nivoima vlasti u sferi budžetske potrošnje.

Kozarić je istakao da će obaveza CB BiH u okviru novog aranžmana biti očuvanje monetarne stabilnosti na principima valutnog odbora.

U saopštenju iz CB BiH navodi se da je Kozarić japanskom ambasadoru predstavio makroekonomske pokazatelje za prošlu, te projekcije za ovu godinu, istakavši da će realni sektor imati više problema od finansijskog sektora u suočavanju sa posljedicama krize.

To se posebno vidi kroz prognoze rasta bruto društvenog proizvoda, koji će u ovoj godini sa početnih 3,5 doći u negativnu zonu od minus 1,8 odsto, dodaje se u saopštenju.

Ambasador Motai interesovao se o ekonomskoj situciji u BiH, uticaju svjetske krize na BiH, te o rezultatima pregovora vlasti BiH sa MMF-om o novom stend baj aranžmanu.

Izvor Agencije