VAŠINGTON – Ovogodišnji podaci o globalnom proizvodu podsjećaće na Veliku depresiju iz 1930-ih, smatra Međunarodni monetarni fond (MMF), koji je upozorio na zajedničkoj godišnjoj konferenciji sa Svjetskom bankom ove nedjelje, da je svijet u opasnosti od velikog pada ulaganja, trgovine i broja radnih mjesta.

Ekonomski ekspert MMF-a, Gita Gopinat, rekla je na konferenciji da se „procjenjuje da će kumulativni gubitak proizvodnje, u odnosu na putanju projektovanu put prije pandemije, porasti sa 11 biliona dolara u periodu 2020/21. godine na 28 biliona dolara tokom 2020/25. godine, što predstavlja ozbiljnu prepreku za poboljšanje prosječnog životnog standarda u svim grupama zemalja“.

MMF je pohvalio centralne banke širom svijeta zbog stimulativnih programa koji su ublažili negativan uticaj Kovida-19 na svjetsku ekonomiju, ali je upozorio da bi prerano ukidanje tih paketa podrške moglo da se pokaže pogubnim po napore za privredni oporavak.

Gopinat je navela, kako prenosi RT, da je značajna globalna fiskalna podrška od blizu 12 biliona dolara, uz obimno snižavanje kamata, ubrizgavanje likvidnosti i kupovinu dužničkih hartija od strane centralnih banaka, pomoglo da se sačuvaju životi i obezbijede potrepštine za život i spriječi finansijska katastrofa“.

Ona je preporučila da se „u mjeri u kojoj je to moguće, politike moraju agresivno usredsrediti na ograničavanje hronične ekonomske štete od ove krize“.

Prema MMF-u, većina ekonomija će trpiti trajnu štetu u pogledu potencijala snabdijevanja, kao rezultat ožiljaka od duboke recesije ove godine.

Svjetska banka je upozorila da bi do 20 miliona ljudi u svijetu moglo da bude gurnuto u ekstremno siromaštvo do 2021. godine. (Tanjug)