BANJALUKA – Da ekonomska kriza nije zaobišla ni preduzeća koja se bave prodajom računara i računarske opreme najbolje pokazuje primjer kompanije “IT Computers”, u kojoj je sredinom maja pokrenut stečaj.

Iako su računari posljednjih godina postali potreba a ne luksuz, povećanje nezaposlenosti i pad kupovne moći stanovništva, te kriza u bankarskom sistemu, doveli su do pada obima prodaje u ovoj kompaniji čak do 90 odsto. Zbog toga je došlo do negativnih rezultata poslovanja, a na kraju i do stečaja u ovom preduzeću.

Manji obim poslovanja bilježe i ostala preduzeća koja se bave prodajom i servisiranjem računara. Razlog jeste, prije svega, strah građana da kupuju bilo šta osim osnovnih životnih potrepština.

“U našem preduzeću za sada kriza još nije znatnije uticala na poslovanje, mada u posljednja tri mjeseca osjećamo posljedice. Sarađujemo više s pravnim licima nego sa fizičkim, pa je situacija nešto bolja. Osim toga, građani više i nisu toliko uplašeni krizom, pa se prodaja polako popravlja”, kažu u preduzeću "Alf-om".

Šef prodaje u preduzeću "Pan-ex", Slobodan Lončar, kaže da u ovom preduzeću nema razloga za strah kada je u pitanju poslovanje.

“Kriza nas nije bitnije potresala i prodaja trenutno ide dobro. Obezbjeđujemo računare, opremu i servisiranje za mnoga preduzeća tako da posla ima”, istakao je Lončar.

Predsjednik Sekcije za trgovinu Udruženja ekonomista RS – SWOT, Saša Milanović, istakao je da je u Republici Srpskoj i BiH usljed globalne krize opala kupovina trajnijih potrošnih dobara uopšte, pa nije čudno da ni prodaja računara ne napreduje kao ranije.

Ovdje je, prije svega, riječ o psihološkoj reakciji stanovništva na krizu. Osim toga, specifičan problem predstavljaju banke koje su smanjile kreditne plasmane. S obzirom na to da su krediti osnovni izvor za kupovinu trajnijih dobara, nije ni čudo što je njihova prodaja smanjena”, smatra Milanović.

Veliki problem poslovanja preduzeća koja distribuišu računare i prateću opremu u BiH, kaže Milanović, jeste i taj što su njihova sjedišta obično u drugim zemljama, uglavnom u Srbiji i Hrvatskoj.

“U vrijeme krize takve kompanije povlače novac sa slabijih tržišta, odnosno iz poslovnica, i ulažu u matično preduzeće. Takva je situacija i kod nas”, napomenuo je Milanović i dodao da u posljednja tri do četiri mjeseca slabi i ponuda računara na domaćem tržištu.

Kako će se situacija dalje razvijati, teško je predvidjeti, ali se može očekivati da će se takav trend nastaviti, kaže Milanović.

Izvor Fokus