BANJALUKA – Prosječna kupovna moć stanovnika u BiH u ovoj godini iznosi 2.435 evra, odnosno oko 20 odsto evropskog prosjeka, što BiH svrstava na 37. mjesto među 42 evropske zemlje.

Prema rezultatima istraživanja njemačke marketinške kompanije GfK, kupovna moć po stanovniku u Evropi iznosi 11.945 evra i predstavlja rast od 2,1 odsto u odnosu na prošlu godinu, kada je bila 11.699 evra, prenijeli su hrvatski portali.

Od zemalja u regionu, najbolje je plasirana Slovenija koja je sa kupovnom moći od 10.045 evra po stanovniku ili 84 odsto od evropskog prosjeka, zauzela 20. mjesto od 42 posmatrane zemlje.

– Mađarska sa 5.048 evra po stanovniku svrstana je na 27. mjesto, Crna Gora sa 3.206 evra na 32., a Srbija sa 3.033 evra na 34. mjesto – navodi se u istraživanju GfK.

Kupovna moć Hrvata iznosi 4.808 evra, što čini 34 odsto prosjeka u Evropi i svrstava je na 29. mjesto.

Predsjednik Skupštine Udruženja ekonomista Republike Srpske "SWOT" Goran Račić kaže da je kupovna moć stanovnika od 2.435 evra realna slika stanja u BiH.

– Kada je u pitanju siromaštvo, BiH se nalazi na veoma visokom mjestu. Sve to govori da je standard stanovnika veoma nizak, a nezaposlenost među najvišima u Evropi – kazao je Račić.

Sekretar Pokreta potrošača Republike Srpske Dragovan Petrović kaže da kupovna moć stanovnika RS i BiH u posljednje vrijeme pada, iako su cijene relativno stabilne.

– Cijene u Srbiji, Rumuniji i Bugarskoj su za oko 14 odsto niže nego u BiH, a u Makedoniji za 21 odsto. U Hrvatskoj i Sloveniji cijene su više, s tim da su u ovim zemljama daleko veće plate u odnosu na BiH. Slabi su izgledi da se kupovna moć u idućem periodu poveća, s obzirom na to da imamo veliki trgovinski deficit – kazao je Petrović i dodao da se ne povećava ni broj radnika koji stvaraju novi proizvod.

– Sve dok ne počnemo da stvaramo velike privredne sisteme koji omogućavaju ekonomsku stabilnost, i da vežu mala i srednja preduzeća i upošljavaju veliki broj radnika ne možemo očekivati neko povećanje kupovne moći – istakao je Petrović.

U istraživanju GfK navodi se da novi podaci o kupovnoj moći odgovaraju posljedicama ekonomske krize, koje su se različito odrazile na evropske ekonomije.

– Bogatije zemlje imale su tek neznatan pad kupovne moći, sa izuzetkom Švedske, koja je imala zapažen rast. Portugalija, Italija, Irska, Grčka i Španija bilježe pad kupovne moći, a Turska, s druge strane rast od čak deset odsto – navodi se u istraživanju GfK, prenijeli su hrvatski portali.

Kupovna moć

Kupovna moć stanovnika (Purchasing Power Index) predstavlja zbir svih dostupnih novčanih sredstava po stanovniku (neto primanja građana) i jedan je od najznačajnijih indikatora potrošačkog potencijala. Prodaja robe i usluga direktno zavisi od visine kupovne moći, koja se izračunava na osnovu makroekonomskih pokazatelja svake zemlje, podataka iz međunarodnih institucija i dodatnih analiza u GfK.

Izvor Glas Srpske