GRADAČAC – Lactalis Grupa je ove godine napravila značajnu investiciju u svoju mljekaru “Inmer” vrijednu čak 2,74 miliona KM koja će imati veliki učinak na povećanje kapaciteta, razvoj novih proizvoda i zaštitu okoline.

Mljekara “Inmer” u Gradačcu proizvodi više od 60 različitih proizvoda Lactalis BH kako za lokalno, tako i za izvozna tržišta, pri čemu koristi sirovinu s 2.000 farmi u Bosni i Hercegovini od kojih godišnje otkupi preko 40 miliona litara mlijeka.

Nova investicija za nova, izazovna vremena

Investicije u postrojenje u “Inmeru” u Gradačcu podrazumijevaju novu kotlovnicu koja će znatno utjecati na povećanje kapaciteta, energetsku efikasnost te zaštitu okoliša, dok će novi sterilni tank osim povećanja kapaciteta imati značajnu ulogu u razvoju novih proizvoda. Ova investicija uključuje i korištenje baterija za pokretanje sistema ventilacije, čime se osigurava znatna ušteda potrošnje električne energije. Pozitivan uticaj na zaštitu okoliša imaće i novi sistem tretiranja vode koja se koristi u proizvodnji.

Mljekara “Inmer”, jedno od najvećih mljekarskih postrojenja u BiH i danas radi u tri smjene te proizvodi preko 60 različitih mljekarskih proizvoda u sklopu brendova Dukat, Domaće blago i Dar prirode.

“Naš imperativ su najviši standardi kvaliteta i bezbjednosti čemu pristupamo prilikom  kreiranja proizvoda kako bismo zadovoljili potrebe naših kupaca. Uz povećanje kapaciteta, izuzetno nam je značajan i odnos prema okolini, tako da ćemo ovim ulaganjem pozitivno uticati i na zaštitu prirode.“, naglasili su iz Lactalis BH.