PEKING – Nakon izbijanja prvog lokalnog epicentra zaraze COVID-19 u Kini u protekla dva mjeseca, na prostoru pekinške veletržnice Xinfadi, Kina je obustavila uvoz lososa iz Europe kojeg sada kineski potrošači povezuju sa zarazom.
Iako eksperti tvrde da sam losos teško da može biti prenosnik virusa korona, prisutnost korone je testovima potvrđena na prostoru tržnice Xinfadi gdje se primao uvozni losos te na daskama na kojima se rezalo lososovo meso. Kineski potrošači su u praksi to brzo povezali s lososom uvezenim iz Evrope, te je potražnja za lososovim mesom nestala u nekoliko dana, a svi pekinški supermarketi povlače losos s polica.
Regin Jacobsen, izvršni direktor Bakkafrosta iz Osla je za Rojters potvrdio kako trenutno ne šalju losos u Kinu, dok je isto izjavio i direktor prodaje i marketinga Norway Royal Salmona, rekavši da je sva prodaja prema Kini u zastoju, te se čeka razjašnjavanje situacije.
Prema napisima SCMP-a, genetska ispitivanja sugerišu da je COVID-19 mogao doći iz Evrope, ali da je povezanost lososa i virusa korona vjerojatno rezultat slučajne kontaminacije na području prometne tržnice pune svježom robom. Prema izvještaju portparola opštinske vlasti u Pekingu, pekinšku tržnicu Xinfadi je u dvije sedmice prije zatvaranja posjetilo 200.000 judi.
Marion Koopmans, voditelj odjela za virusne nauke na Erasmus University Medical Centre u Rotterdamu je istakao kako mnogi evropski naučnici ne razumiju kinesku formulaciju o „evropskom soju virusa korona“, te pozivaju Kinu da ne koristi formulacije o „evropskom virusu“ koje se sve više koriste. Koopmans s nestrpljenjem očekuje objavljivanje genetske sekvence virusa korona koji je nedavno izbio u Pekingu.
U Pekingu su zatvoreni dijelovi grada te ograničeno kretanje, a škole i fakulteti su zatvoreni. Wei Wei, voditelj luksuznog japanskog restorana u Chaoyang distriktu, u kojemu kao specijalitet poslužuju lososovo meso, izjavio je kako su im sve rezervacije otkazane a prihodi u proteklih nekoliko dana potpuno nestali. Izjavio je kako su se proteklih mjeseci borili sa posljedicama pandemije, te im se posao postupno oporavljao, ali da sada ne može gledati nimalo optimistično na budućnost te će vjerojatno morati zatvoriti restoran.
„Svi japanski restorani u Pekingu su sada na udaru“, ističe Wei Wei s obzirom da mnogi stanovnici u Pekingu ističu kako više neće jesti lososovo meso.
Ali pad prometa u japanskim restoranima se počinje osjećati i u Šangaju. Taniguchi Yoshitada, vlasnik japanskog restorana Makino, ističe kako lososovo meso gotovo da više ne poslužuju, ali i ostalu sirovu ribu. (Seebiz)